Er wordt flink gezweet in het zaaltje in Amsterdam-Noord waar Albertino kickboxles geeft. Dat komt deels door de warme nazomermiddag, maar ook door het enthousiasme waarmee hij zijn cursisten aanspoort. Van beginner tot gevorderd, op zijn of haar eigen niveau weet hij iedereen te motiveren een uur lang alles te geven.

Albertino komt uit Angola en woont sinds zijn twaalfde in Nederland. Hij is opgegroeid in een kinderwoongroep in Amsterdam-Noord en op zijn zestiende van school gegaan. “Daarna ging het een tijd lang niet zo goed met mij. Ik was hangjongere: ik dronk veel, belandde in vechtpartijen en ging met de verkeerde mensen om.”

Sinds afgelopen voorjaar heeft Albertino eindelijk een verblijfsvergunning. Daar heeft hij zestien jaar voor moeten vechten. “Dat was heel moeilijk. Je wil graag iets betekenen voor anderen, maar je mag bijna niets. Ik voelde me een gevangene: Ik mocht niet werken, ik had geen eigen bankrekening, ik kon niet naar school. Ik zwierf rond, sliep bij mensen op de bank en moest vragen om eten. De uitzichtloze situatie maakte dat ik suïcidale gedachten had. Maar ik heb doorgezet en ben blijven geloven in het gezegde: wie goed doet, goed ontmoet. Ik heb veel geluk gehad en veel hulp gekregen, zodat ik nu een verblijfsvergunning en een eigen woning heb.”


Sport heeft mijn leven veranderd
Door te sporten heeft hij deze periode vol kunnen houden. “Zonder sport had ik geen structuur. Sport heeft mijn leven veranderd. Ik ben begonnen met krachttraining in de gym. Daar begon ik verandering te zien. Ik kreeg de discipline om op te staan, ging beter eten. Ik ging me steeds beter voelen en heb mezelf toen voor de keuze gesteld: wil je verder gaan op deze weg, gezond leven, minder drinken en minder hangen, of blijf je op straat rondhangen? Ik ben nog steeds blij met de keuze die ik toen heb gemaakt. Als ik niet zou sporten dan zou ik minder discipline hebben. Ik luister nu naar mensen, ik maak de goede keuzes, ik ben niet snel boos.”

Via een poster kwam Albertino met Stichting Life Goals in aanraking. “Ze zochten mensen met een klein budget om gratis opgeleid te worden tot sportcoach. Het was altijd al een droom van me om sportcoach te worden. Ik ben begonnen met de MDT Set Your Life Goals, daarna heb ik de Maatschappelijke Sportcoach Cursus gevolgd. Nu geef ik kickboxtraining aan kwetsbare mensen: van mensen met een autistische spectrum stoornis tot ADHD’ers.”

De beste leraar die er is
De trainingen zijn een succes. Er is een vaste groep mensen die iedere week komt, en door mond-tot-mond reclame haken steeds meer mensen aan.  “Albertino is de beste leraar er is. Hij leert je echt kickboxen. Niet alleen de bewegingen, maar ook hoe je die goed uitvoert. Je moet niet zomaar stoten of schoppen, maar het echt menen: er kracht achter zetten. Ik doe ook bootcamps, maar van de kickboxlessen van Albertino krijg ik echt energy.” Aldus Marion, die al een jaar lang twee keer per week trouw komt trainen. Maar niet alleen Marion is enthousiast. Het is een hechte groep, blijkt uit de knuffels die na afloop van de les uitgewisseld worden.

Daar heeft Albertino hard aan gewerkt. “Ze luisteren goed naar me. Door ook naar hen te luisteren kun je een band opbouwen en met ze trainen. Dat leer je tijdens de opleiding tot Maatschappelijk Sportcoach. Je moet een bron van inspiratie zijn. Ik zie de groep groeien en merk dat ze me dankbaar zijn. Dat emotioneert me. Als je iets kan beteken voor andere mensen is dat fantastisch.”


Blijf in jezelf geloven
Ook zijn levenservaring helpt hem om een goede trainer te zijn. “Het traject dat ik heb doorgemaakt doet iets met je. Je leert waar je in het leven staat. De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat je, zelfs als je down bent en je leven een puinhoop is, in jezelf moet blijven geloven. De kansen zijn overal. Nu hoop ik zelf een rolmodel te kunnen zijn voor mensen die geen licht zien aan het einde van de tunnel. Het licht in de tunnel komt echt wel. Blijf positief, blijf geloven.”

Als trainer en inspiratie voor de mensen die hij traint, is zijn eigen doel voor de toekomst al bereikt. “Ik wil blijven sporten, mensen blij blijven maken. Daar doe je het voor. Dat doel is al bereikt. Nu wil ik het graag volhouden.”  Toch blijft er ook voor Albertino iets om van te dromen: “Over tien jaar ben ik een internationaal bekende trainer.”