In het Amsterdamse Westelijk Havengebied ligt een imposante passagiersveerboot stuurloos op het water, zonder bestemming. Een situatie die ook geldt voor de duizend passagiers aan boord: vluchtelingen die er een veilig, maar onzeker onderkomen hebben gevonden. De gangen, ooit gevuld met het zorgeloze geroezemoes van gasten die genoten van hun tijd op zee, leiden nu naar bescheiden woonvertrekken, eetzalen en verlaten ruimtes. Maar één van deze gangen leidt naar een lichtpuntje: de voormalige feestzaal, de Moonlight Bar. Roodfluwelen stoelen, kleurrijke lichten en een dj-set vormen hier het decor van diverse activiteiten – met de yogales op zaterdagochtend als hoogtepunt.

Fotografie en tekst door Edith Scharloo

Stichting Life Goals & vrijwilligerswerk
Aan het roer staat yogadocente Daisy Schagen, die een jaar geleden als vrijwilliger aan de slag ging op deze bijzondere vluchtelingenlocatie. In haar les leren vrouwen, die hun thuisland hebben moeten verlaten, ontspanning te vinden in de kalmerende bewegingen en muziek. Daisy: ‘Toen mijn functie op werk kwam te vervallen, viel ik in een gat. Ik besloot me aan te melden bij de vrijwilligerscentrale en kwam in contact met Stichting Life Goals Amsterdam, waar ik de cursus tot Maatschappelijke Sportcoach heb gevolgd. Ik had net mijn opleiding tot yogadocente afgerond, en zo kwamen we op het idee om bij verschillende locaties in Amsterdam te kijken om als vrijwilliger yogales te geven. Uiteindelijk werd ik hier bij de vluchtelingenboot heel warm ontvangen. Twee weken later stond mijn eerste les ingepland.’

De eerste yogales
Zonder yogamatjes maar met veel enthousiasme, trok haar eerste les een groep van vijf nieuwsgierige vrouwen, waarvan sommigen nog steeds vaste gezichten zijn. ‘De vrouwen zijn nieuwsgierig naar de les, maar vinden het ook spannend. Er zijn hier zoveel verschillende culturen en geloven, het spirituele van yoga moet je ook aanspreken. Ik dacht dat ik heel zenuwachtig zou zijn om les te geven, maar ik voelde zo’n rust over me heen komen; hier hing geen oordeel. Wel heb ik de eerste keer gedacht: ga ik dit echt doen? Ik merkte dat het veel in me losmaakte. Ik word ieder weekend geconfronteerd met het leven dat zij hier leiden, en dat maakt me verdrietig. Ik gun ze zoveel meer.’

Empowerment in actie
Nu, met een groep van soms vijftien vrouwen en voldoende yogamatjes, is Daisy’s les onmisbaar voor vrouwen die hun zaterdag positief willen beginnen, of de les zien als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. ‘Met vrijwilligerswerk kun je echt het verschil maken voor iemand. Als ik zie hoe ontspannen de dames de les verlaten in de ochtend…dat nemen ze de rest van de dag met zich mee. Een van de meiden uit de groep is er al vanaf de eerste les bij. We raakten aan de praat en ze vertelde dat ze iets wilde gaan doen, zoals mijn werk als vrijwilliger. Ze is heel sportief en zou van alles kunnen ondernemen, van boksen tot personal training. Ik heb haar in contact gebracht met Stichting Life Goals Amsterdam en twee weken geleden kreeg ze goed nieuws: ze gaat nu vrijwilligerswerk doen en de Maatschappelijke Sportcoach Cursus volgen.’

Stilstaan bij de kleine dingen
Dat vrijwilligerswerk niet alleen draait om geven, wordt duidelijk als Daisy vertelt over de lessen die zij zelf meeneemt uit de les. ‘In het begin waardeerde ik enorm wat ik heb. Ik kwam thuis en dacht: wauw, ik heb mijn eigen plek in Amsterdam. Het zit ‘m echt in de kleine dingen. Het klinkt een beetje gek, maar sinds ik dit doe merk ik dat er veel positieve dingen mijn kant opkomen. Ik was best wel onzeker toen ik begon. Deze vrouwen hebben mij zelfvertrouwen gegeven. Misschien durf ik over een jaar toch te zeggen: ik ga lesgeven bij een bekende yogaschool. Dit is voor mij een opstapje, maar niet iets tijdelijks. Het klopt gewoon als ik hier ben.’

Ben jij al actief bezig met sport en enthousiast om impact te maken in de maatschappij? Dan is de Maatschappelijke Sportcoach Cursus misschien ook iets voor jou! Check https://stichtinglifegoals.nl/sportcoach/ voor meer informatie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.