“Denk na over wat je wilt. Wil je snel geld verdienen? Prima, dan maak je die keuze. Alleen weet wel waar je voor kiest, en wat de consequenties zijn.” 

Cyriel is opgegroeid in een kansarme wijk in Dordrecht, opgevoed door alleen zijn moeder. Er was weinig geld voor het hele gezin, net genoeg om eten te kopen. Het leven op straat was erg aantrekkelijk vanwege het snelle aanzien en makkelijke geld. “Ik heb verkeerde dingen gedaan in mijn jeugd en mensen benadeelt, nu zie en weet ik dat het ook anders kan. Dat gun ik andere jongeren ook.” 

Geen koekjes thuis
In de coronatijd waren er kinderen uit de buurt bij Cyriel thuis spelen. Ze vertelden hem dat ze hun huiswerk niet konden maken, omdat hun ouders onvoldoende Nederlands spreken. Cyriel gaf de kinderen een koekje waarna hij zag dat één van de kinderen een koekje in haar zak stopte. “Dan heeft mij broertje ook wat, wij krijgen thuis geen koekjes.” Geschokt door het besef dat de ouders van deze kinderen zo weinig te besteden hebben, werd Cyriel in actie gezet. Hij heeft daartoe de stichting Wij voor de Jeugd opgezet, waarmee hij kinderen en ouders na school helpt met huiswerk, en hen begeleidt bij het leren maken van goede keuzes waarbij sport dient als middel.  

“Het kan toch niet waar zijn dat we in zo’n ontwikkelde maatschappij leven en dat er dan toch nog kinderen zijn die niet eens hun huiswerk kunnen maken. Laat staan een koekje kunnen eten. Wij wonen twee deuren verderop, en kunnen dit wel. Het mag toch niet zo zijn dat deze kinderen direct al met 3-0 achterstaan, wat uiteindelijk ook hun kansen in deze maatschappij vermindert. Ook hebben alle kinderen recht op sport, ook als de ouders niet genoeg financiële middelen hebben, Op deze manier proberen we de weg naar een sportvereniging en school minder moeilijk te maken.” 

CyrielMet sport uit je comfortzone
Al Cyriel zijn activiteiten zijn gecombineerd met sport, of het nu gaat om de jongeren op het rechte pad te houden, weer naar school te krijgen of het leren van vaardigheden in het dagelijks leven. Sport is hierbij een krachtig middel waarin ze leren communiceren, samenwerken, en respect voor zichzelf en anderen te hebben. Ook worden ze uitgedaagd uit hun comfort zone te komen, waarmee ze succesvolle leerervaringen krijgen. “Bij sporten gebeuren deze dingen vaak automatisch, in het dagelijks leven moet je hier meer over nadenken. Door succes te ervaren in het sporten wordt dit in de dagelijkse praktijk ook makkelijker. Hiervoor is goede begeleiding cruciaal, je moet als coach weten wat je doet en de vertaling kunnen maken van het sporten naar het dagelijks leven. Dit sluit volledig aan op de erkende Life Goals interventie.” 

Life Goals Youth
Zijn aanpak is zo succesvol dat hij zijn baan heeft kunnen opzeggen en zich volledig op Wij voor de Jeugd kan richten. Inmiddels is zijn aanbod uitgebreid met één op één begeleiding, zowel voor ouders als jongeren om ze op het rechte pad te houden. Ook is Cyriel Maatschappelijk Sportcoach bij Life Goals en begeleidt hij jongeren die meedoen met Life Goals Youth.  

Life Goals Youth zet zich in voor jongeren die om wat voor reden dan ook met 3-0 achterstaan, wat in de praktijk leidt tot onverstandige keuzes. Het project loopt momenteel in Amsterdam, Zaandam, Purmerend, Nijmegen, Enschede, Dordrecht en Tiel en binnenkort starten de jongeren in Groningen. Cyriel begeleidt de groep in Dordrecht, zowel daar als in Tiel ligt de focus op jongeren die in de criminaliteit driegen te raken. In Groningen focust Life Goals zich op potentiële schoolverlaters op het MBO. Het sportaanbod is er niet alleen op gericht de jongeren in beweging te krijgen en ze van de straat te houden, maar vooral om ervoor te zorgen dat ze lekkerder in hun vel komen te zitten. Werken aan jezelf en nadenken over waar je echt gelukkig van wordt zijn thema’s die voorbijkomen. Hiervoor is sport hét middel.  

Cyriel

Zelf de muziek kiezen
Cyriel geeft in samenwerking met de gemeente Dordrecht en jongerenwerk elke week twee uur training voor een groep probleemjongeren uit een kansarme wijk. Deze jongeren zorgden voor overlast in de wijk en zaten veelal in de drill rap scene. Cyriel spreekt de taal van deze jongeren waardoor hij aansluiting vindt.  “Ze mogen zelf, om de beurt, de muziek kiezen voor de sportles. Dat is cruciaal om deze jongeren enthousiast te maken om mee te doen. We gaan juist niet voetballen, dat doen ze al. Ik wil ze uit hun comfort zone halen en laten zien dat ze veel meer kunnen dan ze denken.”  

Tijdens het sporten gaan de jongeren aan de slag met thema’s als samenwerken, respect en geluk. Het is fascinerend om te zien hoe deze jongeren hiermee aan de slag gaan en nadenken over hun toekomst. “Ik laat ze de opties zien en ze kunnen zelf kiezen wat ze hiermee doen. Denk na over wat je wilt. Wil je snel geld verdienen? Prima, dan maak je die keuze. Alleen weet wel waar je voor kiest, en wat de consequenties zijn.”   

De helft heeft inmiddels een baan
Het lukte Cyriel zelfs om een aantal jongeren anoniem hun wapens in te laten leveren voor de les. Dit wordt vervolgens met de groep besproken. Hij snapt ook dat het voor deze jongeren stoer en soms nodig is om wapens te dragen, maar ook hiervoor geldt dat je je bewust moet zijn van de gevolgen. Uiteindelijk komen ze er gezamenlijk op dat wapens dragen niet echt bijdraagt aan een gezonde toekomst. Cyriel vertelt met trots dat niemand echt werk had aan het begin van het project in Dordrecht. “Inmiddels is de helft van de 30 jongeren aan het werk. Dit komt omdat ze leren dat ze zelf een keuze hebben over hun eigen toekomt. Dit lukt natuurlijk nooit bij allemaal, maar als dit de bijvangst is, is het wat mij betreft al geslaagd.”  

Meer informatie over Life Goals Youth vind je hier.