Nu het zomervakantie is, hebben kinderen in noodopvanglocaties weinig om handen. Daar heeft Vluchtelingenwerk Nederland wat op bedacht: kindervakantiefestivals vol met sport en spel. Ook Life Goals is van de partij. Beeld je een grasveld in, gevuld met veel spellen en honderden enthousiaste kinderen. Dat zijn de kindervakantiefestivals. Onze Maatschappelijke Sportcoaches Erik Timmerman en Aram Bakr reizen in juli en augustus het hele land door om kinderen en jongeren die gevlucht zijn zo een leuke zomer te bezorgen.  

Kindervakantiefestivals

Voetbalworkshops en Hollandse spellen
Erik heeft zijn eerste activiteiten inmiddels gehad. Naast Maatschappelijk Sportcoach is hij ook sportdocent, personeelstrainer in de Forensische Psychiatrie en geeft hij meerdere sport gerelateerde opleidingen en trainingen. Hij startte woensdag bij het AZC in Zoutkamp, een dorp aan de grens tussen Friesland en Groningen. ‘Ruim 500 Afghanen – waarvan de helft kinderen – deden mee aan bliklopen, bowlen, ringwerpen en frisbee. Ook een potje voetbal en badminton en een springkussen mochten niet ontbreken.’ Erik verzorgde daarnaast losse voetbalworkshops aan jongeren in verschillende leeftijdscategorieën. ‘Geweldig om kinderen en jongeren te zien genieten en lachen tijdens het sporten. Ze hebben nieuwe activiteiten gedaan die ze niet eerder hebben gezien.’ 

Een realistischere kijk op het leven in een AZC
De dag erna, de donderdag, zette zijn tour zich voort naar het AZC in Groningen en Farmsum, wat grenst aan Delfzijl. Deze locaties bieden opvang aan rond de 150 mensen. Een cliniclown en een springkussen maakten het programma compleet voor de kleinere tot en met 9 jaar, naast de vele kleine spelletjes die er voor de kinderen georganiseerd werden. In Groningen was er zelfs een poffertjeskraam. ‘Een voorrecht dat ik aan deze groepen sport mocht aanbieden in situaties waar er niet veel (mogelijk) is. De waardering voor onze komst was geweldig en ook wel heftig om te ervaren. Het heeft me echt een realistischere kijk op de situaties in het AZC gegeven.’ Aram zal in augustus het stokje overnemen en op noodopvanglocaties in Amsterdam, Almere en Utrecht de sportactiviteiten verzorgen.  

KindervakantiefestivalsLife Goals gemeenten faciliteren graag sportmomenten waar statushouders en/of vluchtelingen kunnen sporten. Zie hier waar dat kan en wie de contactpersoon lokaal is.