“De wereld ligt aan je voeten”

Utrecht, 17 augustus 2017 – Oud-voetballer René van Rijswijk is ambassadeur van Stichting Life Goals. Als bondscoach van de Life Goals Selecties reist hij eind augustus samen met de heren- en damesselectie naar Oslo om deel te nemen aan de Homeless World Cup.

Voetbal heeft me al op veel plaatsen gebracht. In mijn profperiode mocht ik spelen in mooie stadions, zoals in mijn favoriete stadion De Kuip, gingen we op trainingskamp naar zonnige oorden als Spanje, Portugal en Turkije, speelde ik Europees voetbal in Krakau.

Als coach bezocht ik plekken als de Falkland Eilanden, Aland, Chili en de Verenigde Staten. En zoals ieder jaar ben ik nu weer onderweg naar Ameland voor de afsluiting van alweer een geweldige editie van Voetbalvakantiekamp.nl, een week voetballen en vakantie voor jongens en meiden van 6 t/m 16 jaar.

Voetbal heeft me veel geleerd
Voetbal heeft me niet alleen op veel verschillende en mooie plaatsen gebracht. Ik heb er ook veel van geleerd. Het belang van goed luisteren naar mijn lichaam, altijd goed eten en hard werken, en voldoende rusten om ervoor te zorgen dat ik zowel lichamelijk als geestelijk optimaal voorbereid was op de wedstrijden.

Hoe moet ik omgaan met druk en stress? Wat zijn mijn sterke kanten en waar liggen mijn zwaktes? Wat zijn mijn valkuilen? Hoe ga ik om met alle aandacht en hoe relateer ik die aandacht aan mijn zelfbeeld? Waar liggen mijn grenzen? Op deze gebieden is het heel goed mogelijk om door middel van actief sporten inzicht te krijgen en grote vooruitgang te boeken.

Sport als middel
Gedurende mijn voetbalcarrière was er met enige regelmaat aandacht voor maatschappelijke activiteiten. Er was de jaarlijkse g-voetbal dag, of we bezochten  een kliniek waar we een middagje meededen met rolstoelbasketbal. Geweldige dagen waar ik veel plezier aan beleefde. Maar pas toen ik na mijn carrière voor het eerst zelf trainingen verzorgde voor een groep jongeren die langdurig werkloos was, realiseerde ik me plotseling: “Dit is wat ik wil doen!”

Homeless World Cup

René van Rijswijk op de Homeless World Cup in Amsterdam.

 

Dat moment was negen jaar geleden. In die negen jaar heb ik veel verschillende maatschappelijke sportprojecten gedaan en heb ik mijn bedrijf Van Rijswijk Projects in Sports opgericht. Ik voel me op mijn plek. Sport als middel is inmiddels een behoorlijk ingeburgerd begrip waarvan de waarde zich keer op keer bewijst, maar negen jaar geleden was het nog lang niet zo wijdverbreid als tegenwoordig. Het voelde destijds dan ook wel als pionieren.

In deze periode ontstonden ook mijn eerste contacten met Stichting Life Goals. Als Maatschappelijk Sportcoach coachte ik in Leeuwarden teams die meededen aan de Dutch Street Cup en de Dutch Career Cup, twee Life Goals projecten. En toen het damesteam de Dutch Street Cup de competitie won, gingen we met zijn allen naar Chili om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Homeless World Cup.

De Homeless World Cup is een bijzonder toernooi. Het is een straatvoetbal toernooi, met kleine veldjes met boarding eromheen. Een snel spel, met veel doelpunten, mooie acties en een hoge amusementswaarde. Alleen daarom al de moeite waard. Maar het zijn de deelnemers die de Homeless World Cup pas echt bijzonder maakt.

Elke deelnemer heeft zijn eigen verhaal. Indiase deelnemers komen voornamelijk uit sloppenwijken, Indonesische deelnemers dragen het HIV virus, de Nederlandse deelnemers zijn allen afkomstig uit de maatschappelijke opvang én nemen deel aan de evenementen van Life Goals.

Al die deelnemers hebben met elkaar gemeen dat ze het moeilijk hebben gehad in hun leven. Ze moeten van ver komen om zichzelf aan de problemen te ontworstelen. Het zijn stuk voor stuk moedige en volhardende mensen, vol levenslust en passie, waarbij de levenslust en passie echter vaak lange tijd te lijden hebben gehad onder alle acute maatschappelijke problemen die zich voordeden in hun levens.

René van Rijswijk (Links) op de Homeless World Cup in Glasgow 2016.

 

Samen sporten helpt om mensen weer het gevoel te geven ergens bij te horen, belangrijk te zijn voor de groep, zich fitter te voelen en hun zelfvertrouwen op te vijzelen. En zo, via het sporten, weer langzaam maar zeker weer de kracht te voelen om alle persoonlijke problemen op te lossen. Dit doen alle deelnemers in hun eigen programma, in hun eigen stad en land. Als beloning voor het harde werken en de goede vooruitgang die dankzij het sporten is geboekt mogen de deelnemers hun land op een WK vertegenwoordigen!

Hoge klassering is niet het einddoel
Voor alle deelnemers is deelname dus al heel bijzonder, en dat is te zien aan de geweldige sfeer en saamhorigheid tijdens het toernooi. Aan alles is te merken hoe groot de waardering onderling is en hoe blij iedereen is deel uit te mogen maken van deze familie.

Onze deelname en selectie is niet gericht op een zo hoog mogelijke eindrangschikking in het toernooi. Wat we wél willen bereiken: een zo groot mogelijke boost in zelfvertrouwen en een onvergetelijke ervaring voor alle deelnemers. Om dat te bereiken is het belangrijk dat alle deelnemers zich bewust zijn van zichzelf, hun eigen rol in het team en die van de andere spelers.

René van Rijswijk (Links), tijdens de eerste trainingsdag van het Homeless World Cup traject 2017

 

Er moeten twee teams met spelers staan die weten wat ze aan elkaar hebben en die op elkaar kunnen vertrouwen. Verantwoordelijkheidsgevoel, teambelang, eigen belang, de wil om te leren, je open stellen voor anderen- en voor nieuwe ervaringen spelen allemaal een belangrijke rol. Van daaruit kunnen we komen tot successen want we willen natuurlijk stiekem toch graag een wedstrijd winnen. En wie droomt er nou niet van om een doelpunt te scoren op een WK?

Als we dan weer terug zijn in Nederland hoop ik dat onze deelnemers weer kunnen terugkijken op een onvergetelijke week. Dat ze nieuwe vrienden hebben ontmoet van over de hele wereld. Dat ze hebben gevoeld hoeveel kracht ze hebben, weten dat ze hun problemen de baas kunnen. En dat ze zich realiseren dat de wereld aan hun voeten ligt.

Klik hier voor meer informatie over de Homeless World Cup.

René van Rijswijk (3 januari 1971) is ambassadeur bij Stichting Life Goals. Sinds 2015 is hij verantwoordelijk voor het Homeless World Cup traject. In het verleden was van Rijswijk aanvaller bij onder meer NEC, RKC Waalwijk en Cambuur Leeuwarden. Gedurende zijn carrière speelde hij 314 competitiewedstrijden in het betaald voetbal, waarin hij 31 doelpunten scoorde. Kenmerkend aan Van Rijswijk was zijn opvallende lange paardenstaart.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.