In een buurthuis in Dordrecht creëerde Fenia een sportvoorziening speciaal voor vrouwen: Fit With Feen. Door de combinatie van pittige groepslessen en gezellige gesprekken helpt ze vrouwen uit een maatschappelijke opvang om de kracht in zichzelf terug te vinden. ‘Door te sporten pak je een moment voor jezelf. Vanuit daar leer je om eigen keuzes te maken en in jezelf te investeren. Dat is een eerste stap om te groeien.’

 

Beeld en tekst: Lotte Stierhout 

Hard trainen, gezellig kletsen
Een set gewichten tegen de muur en een bord waar in vrolijke letters ‘Fit with Feen’ op geverfd staat. Verder is er in de zaal waar Fenia haar lessen geeft niks dat je aan een sportschool doet denken. En dat is ook precies wat ze wil. ‘Ik vind het belangrijk dat vrouwen zich hier veilig voelen. Geen wand met spiegels of spierbundels in een krachthonk. Kijk, als jij een strakke legging wil dragen is dat prima. Maar dat doe je voor jezelf, niet omdat je hier op je uiterlijk wordt gekeurd. We zijn gewoon lekker aan het sporten, onder elkaar.’

Een aanbod specifiek voor vrouwen
De vrouwen die hun weg vinden naar Fit with Feen komen van alle verschillende achtergronden, In opdracht van de gemeente Dordrecht voert Fenia de Life Goals methodiek uit, bijvoorbeeld vrouwen die tijdelijk in een maatschappelijke opvang wonen. Met die methodiek wordt de activiteit laagdrempelig gemaakt en zijn er voor de deelnemers geen kosten aan verbonden. Zo wordt de sportles meer dan alleen bewegen.

‘Er is eigenlijk altijd een gat in het aanbod specifiek voor vrouwen. Hoe vaak zie je immers niet dat initiatieven vanuit organisaties draaien om voetbal? Of dat er een man aan het roer staat en alle beslissingen maakt? Ik wist direct: daar moet ik me hard voor maken. Toen ik startte met Fit With Feen, heb ik verschillende hulpinstanties benaderd. Ik maakte de drempel om te komen zo laag mogelijk, bijvoorbeeld door hen echt op te halen vanuit de woongroep.’

‘Life Goals is daar uiteindelijk op ingesprongen en vergoedt nu de lessen voor vrouwen in een kwetsbare positie. Een fantastische kans, want ze zijn op een punt in hun leven waarop ze het allemaal even niet meer zien en het vaak ook financieel niet redden. Hierdoor kunnen ze ervaren wat sport hen kan geven. Ik zou de vrouwen zelf dan ook niet kwetsbaar, maar juist veerkrachtig noemen. Iedereen kent lastige momenten en het leven heeft deze groep vrouwen vaak een pittige lading gegeven.’

Tijd voor zichzelf, tussen de zorg voor 4 kinderen door
Met haar open houding en heldere stem is er zo op het eerste oog niks aan Fenia dat weggeeft dat zij zelf ook momenten van kwetsbaarheid kent. Waar het dan vandaan komt dat ze zich zo vol inzet voor andere vrouwen, kan ze zelf ook niet goed duiden.


‘Ik heb altijd al veel gesport en merk hoe goed ik me daardoor voel. Fysiek, maar ook doordat je tijdens het sporten echt een moment voor jezelf creëert. Als moeder van 4 kinderen kan dat echt een verademing zijn. Even niemand die iets van je vraagt, geen kind dat aan je hoofd zeurt. Daarnaast heb ik echt een drang om een ander te helpen, dat zit gewoon in me. Misschien komt dat vanuit de Surinaamse gemeenschap, waar we hecht met elkaar samenleven. Daar heb ik geleerd om altijd naar een ander om te kijken.’

Van eigen sportschoenen tot rijbewijs
Het tijd nemen voor jezelf, dat is dus de basis van waaruit Fit With Feen is begonnen. Het is ook precies die eerste stap in empowerment die Fenia terugziet bij de vrouwen aan wie ze lesgeeft.

‘Ik zie wat het sporten tot stand kan brengen, hoe ze groeien en leren ze voor zichzelf op te komen. Eerst nemen ze tijd om naar de lessen te komen. Daarna besluiten ze om vaker te gaan trainen of goede sportschoenen te kopen. Door de lessen worden ze sterker, letterlijk én figuurlijk. Een van hen startte met een rijbewijs, de ander heeft haar theorie gehaald. En een van de vrouwen vertelde laatst hoe ze duidelijk tegen haar partner zei dat hij op tijd thuis moest zijn. ‘Ik wil gaan sporten, vertelde ze hem, je zorgt maar dat je thuis bent voor de kinderen. Dit is mijn tijd.’

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.