De EASI Cup is een internationaal voetbaltoernooi speciaal voor psychisch kwetsbare mensen en wordt ieder jaar in een ander land georganiseerd. Het gaat tijdens het toernooi om meer dan alleen samen voetballen en de bal in een van de twee doelen te krijgen. Het doel voor de deelnemers is daarnaast ook om nieuwe mensen te leren kennen, samen te sporten en zo even niet aan hun problemen of kwetsbaarheden te hoeven denken. 

Dit jaar wordt het voetbaltoernooi van 27 tot 29 juni door  Life Goals Amersfoort georganiseerd op de velden van CJVV in Amersfoort. De deelnemers komen uit heel Europa: uit Nederland en Engeland, maar ook uit Duitsland, Tsjechië en Slowakije. Op dinsdag en donderdag wordt er gevoetbald, op woensdag is er ruimte voor een tour met boottocht door Amersfoort. Naast voetbal zijn er ook andere sporten om uit te proberen: stoepranden, jeu de boules en tafeltennis. 

De burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, opent het toernooi en benadrukt het belang van sport, juist voor psychisch kwetsbare mensen: “Sport zorgt ervoor dat je je goed voelt en nieuwe mensen leert kennen. Ik wil jullie van harte welkom heten in Amersfoort en ik hoop dat jullie je de komende dagen thuis voelen.”

 

Dat lijkt goed te lukken. De deelnemers hebben het naar hun zin:  “Het is voor ons dit jaar een thuiswedstrijd,” begint een van de spelers van team Life Goals Amersfoort, “maar de sfeer is altijd goed. Ook heb ik heel veel zin in de boottocht. Ik werk in de groendienst in de stad en vind het heel leuk om de stad eens vanaf het water te gaan zien.”

Ook Hanza uit Tsjechië vermaakt zich uitstekend: “Het is hier fantastisch. We zijn gister aangekomen en vinden Nederland een heel mooi en ontspannen land. Ook Amersfoort is een hele mooie stad. Wel vind ik het spannend om in ons busje te rijden tussen alle fietsers hier. Maar tot nu toe heb ik gelukkig nog geen ongeluk veroorzaakt!”

Hans, de man die achter de schermen al jaren betrokken is bij de EASI Cup en ook vandaag de spelers bemoedigend toespreekt als spreekstalmeester, is blij met de positieve reacties. “Toen ik vier jaar geleden met pensioen ging als sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, wilde ik geen afscheidsspeech of een groot cadeau, maar graag de EASI Cup naar Amersfoort halen. Dat is nu eindelijk gelukt. De mensen hier hebben wat meer stimulans nodig om te komen dan bij een regulier voetbalteam, maar ik ben graag degene die ze stimuleert. Als ik dan ‘s avonds een berichtje krijg van iemand dat ze een fijne dag hebben gehad, word ik daar heel blij van. 

Voor meer informatie over de EASI Cup kijk op: http://www.easi-europe.info/index.php

Wil je meer weten over Stichting Life Goals en de Life Goals activiteiten, kijk dan op: https://stichtinglifegoals.nl/

In de media: https://www.destadamersfoort.nl/sport/sport/944457/tijdens-de-easi-cup-in-amersfoort-heeft-voetbal-meer-dan-twee-doelen

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.