Voormalig profvoetballer René van Rijswijk is druk bezig met de voorbereidingen op het UEFA EK voor vluchtelingen, de EURO UNITY Cup, waar hij het Oranje-team coacht. Hij trekt hierin samen op met ambassadeur Farkhunda Muhtaj. Op 27, 28 en 29 juni strijden voetbalteams uit 15 Europese landen, waaronder Nederland, tegen elkaar op het nationale trainingscomplex van de Duitse voetbalbond in Frankfurt.

Voordat het EK van start gaat, vindt op vrijdag 19 mei het kwalificatietoernooi plaats op de KNVB Campus in Zeist. Op deze dag krijgen nieuwe Nederlanders de gelegenheid om hun voetbalvaardigheden te tonen en een plaats te veroveren in het Oranje-team dat meedoet aan de EURO UNITY Cup. Tijdens het kwalificatietoernooi wordt de nationale selectie geselecteerd. De deelnemers worden niet alleen beoordeeld op hun voetbalskills, maar ook op hun teamgeest en saamhorigheid.

Van Rijswijk enthousiast over nieuwe rol                                                                                                                                                                                                    De geselecteerde spelers worden onder leiding van coach René van Rijswijk klaargestoomd voor het EK. Van Rijswijk, oud-profvoetballer bij onder meer SC Cambuur en NEC, is zeer enthousiast over de EURO UNITY Cup en de positieve impact van het evenement. “De EURO UNITY Cup is een geweldig initiatief van UEFA en UNHCR om de banden tussen vluchtelingen en gemeenschappen te versterken”, aldus Van Rijswijk. “Als coach is het mijn verantwoordelijkheid om de voor het Oranje-team geselecteerde spelers voor te bereiden op het EK en hen te ondersteunen om hun potentieel te bereiken. Het gaat niet alleen om winnen, maar ook om samenwerken en plezier. Ik ben vereerd dat ik de kans krijg een bijdrage te leveren aan dit bijzondere project.”

Kracht van sport                                                                                                                                                                                                                                                    Naast Van Rijkwijk staat Farkhunda Muhtaj, aanvoerder van het Afghaanse vrouwenvoetbalteam en sinds 2022 middenvelder bij Fortuna Sittard. “Als profvoetballer en vluchtelingenactivist gebruik ik voetbal als middel om vluchtelingen en nieuwkomers te ondersteunen bij hun integratie in nieuwe gemeenschappen. Ik voel me enorm vereerd om ambassadeur te mogen zijn van het team en Oranje te vertegenwoordigen op de EURO UNITY Cup”, zegt Muhtaj. “Dit toernooi laat de kracht en veerkracht van vluchtelingen zien en hun hoop op een betere toekomst. Samen kunnen we de kracht van sport gebruiken om levens positief te veranderen.”

Naast Nederland nemen ook Malta, Armenië, Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Litouwen, Noord-Ierland, Spanje, Zwitserland en Oekraïne mee. De Nederlandse deelname wordt mogelijk gemaakt door Stichting Life Goals in samenwerking met de KNVB, VluchtelingenWerk Nederland en UNHCR Nederland, de VN-Vluchtelingenorganisatie.

Aanmelden voor het kwalificatietoernooi kan hier (tot 12 mei).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.