Buurthuis De Meeuw in Amsterdam-Noord zit vol tijdens de lunch. Op het menu staan een heerlijke Surinaamse soep en lekkere belegde broodjes. Aan een van de tafels is staatssecretaris Maarten van Ooijen aangeschoven, om met buurtbewoners in gesprek te gaan over mentale gezondheid en mee te sporten. 

De aanleiding van zijn bezoek is de Mental Meetup, georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Mental Meetup is één van de initiatieven van de kabinetsbrede aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’: een dag waarop er activiteiten georganiseerd worden op diverse plekken in het land met mentale gezondheid als thema. 

De Mental Meetup van vandaag is gericht op mensen die zich op dit moment in een sociaaleconomisch kwetsbare positie bevinden. Door het hele land worden er activiteiten georganiseerd met mentale gezondheid als thema. Ook Life Goals organiseerde activiteiten in verschillende steden, zoals de kickboksles van Maatschappelijke Sportcoach Albertino in De Meeuw. Want sporten helpt enorm bij het verbeteren van de mentale gezondheid. Ook in Rotterdam, Dordrecht, Den Haag, Purmerend en Utrecht werden activiteiten georganiseerd.

van Ooijen

Tijdens de lunch in Amsterdam spreekt van Ooijen met de buurtbewoners die elke week bij Albertino komen sporten. Bij het buurtcentrum ontmoeten ze elkaar, sporten ze samen en kunnen ze in gesprek over de stress die zorgen over geld, gezondheid of andere zaken kunnen veroorzaken. De buurtbewoners hebben veel aan de lessen, vertelt Marion, die al een jaar lang trouw twee keer per week komt trainen: “Van de lessen van Albertino krijg ik echt energy. Ik voel me beter als ik sport, zowel lichamelijk als mentaal.”

Albertino weet als geen ander hoe hij dit proces moet begeleiden. Hij is zelf op zijn twaalfde vanuit Angola naar Nederland gekomen en heeft in zijn jonge jaren op straat rondgehangen. Door te gaan sporten heeft hij het roer om kunnen gooien: “Ik ging me steeds beter voelen en heb mezelf toen voor de keuze gesteld: wil je verder gaan op deze weg, gezond leven, minder drinken en minder hangen, of blijf je op straat rondhangen? Ik ben nog steeds blij met de keuze die ik toen heb gemaakt.”

van Ooijen

Na de lunch is het tijd om te sporten. Tijdens de training wordt de staatssecretaris niet ontzien. Hij trekt zijn jasje uit, krijgt een paar handschoenen aangereikt en vervolgens legt Albertino hem de beginselen van het kickboksen uit. Moe maar voldaan stapt hij na de training weer in de dienstauto: “Vandaag was de tweede Mental Meetup, in het teken van mensen in een bijzondere kwetsbare positie. Ik vond het heel erg energiek, met veel mensen die zich hebben aangesloten bij deze beweging. Kickboksen vond ik een hele leuke uitdaging. Het was mooi om te zien dat de buurtbewoners vertelden dat als ze zich fysiek fit voelen en uitgedaagd worden, hun gezondheid ook mentaal vooruitgaat. De mentale gezondheidsbeweging in Nederland moeten we nog steeds verder uitbreiden, want ook vandaag zijn er weer nieuwe organisaties en initiatieven bijgekomen. Dus dit is tegelijkertijd ook een uitnodiging voor andere organisaties en bedrijven om zich aan te sluiten.”

van Ooijen