Op 29 november organiseert Life Goals bij de KNVB in Zeist een bijeenkomst voor uitvoerders van sociale sportinitiatieven. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die maatschappelijke impact wil maken door middel van sport en heeft als doel om de mentale gezondheid van Nederland te verbeteren. Life Goals heeft hiervoor budget beschikbaar. Een van de sprekers tijdens de bijeenkomst is Bram Bakker, voormalig psychiater, schrijver en ook zelf fervent sporter. We spreken hem over de mentale gezondheid van Nederland en de rol die sport hierbij speelt.  

mentale gezondheidSport is spelen voor volwassenen 
Bram komt aanrijden op een elektrisch stepje. Niet direct wat je verwacht van een ultramarathonloper die onvermoeibaar het belang van sport en bewegen benadrukt. “Het stepje is een economische overweging. Als ik vanaf mijn kantoor naar het centrum van Amsterdam moet, kost het me meer tijd om de auto te gaan dan met de step. Maar waar ik nooit op bespaar is tijd om te sporten.”
 
En daar gaat veel tijd in zitten: “Ik doe veel verschillende sporten. Padel, hardlopen, fietsen, triatlons. Bewegen is een oeractiviteit van de mens. Het is spelen voor volwassenen. Zo stop je het piekeren of het denken aan je to-do-lijstjes. Door te sporten raak je uit je hoofd en in je lichaam. Je ontspant en maakt allerlei stoffen aan die je een goed gevoel geven. “

“We moeten tegenwoordig de hele dag verstandig zijn, maar het gevoel is veel bepalender voor onze gezondheid. Sport is een heel doeltreffende route naar het gevoel. Neem bijvoorbeeld mensen die een kantoorbaan hebben en aan het einde van de dag de hond uitlaten. Ze laten de hond los en zien de hond blij rennen en springen, terwijl ze zelf op hun telefoon bezig zijn. Terwijl: we zijn zelf die hond! We worden zelf ook blij van spelen en bewegen en rennen. Door sporten gaan we ons beter voelen.”

Mentale gezondheid is een te beperkt begrip 
En dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de gezondheidszorg in Nederland. “Het grootste probleem is het hersenziektemodel van de GGZ (geestelijke gezondheidszorg). Mentale gezondheid, in de zin van geestelijke gezondheid, is een te beperkt begrip. Mentale gezondheid is een onlosmakelijk deel van onze algehele gezondheid. Daar hoort naast geestelijke ook lichamelijke gezondheid bij. Bovendien zijn zorgverleners te veel bezig met bureaucratie, dat kost ze 40-60 procent van hun tijd. Dat zorgt voor lange wachttijden, terwijl die helemaal niet nodig zijn als zorgverleners gewoon zouden behandelen.”  
 
Sport kan een belangrijke rol spelen bij het verkorten van de wachttijden. “Het landelijk gemiddelde van de wachttijd voor een GZZ-behandeling is negen maanden. Er staan 60.000 volwassenen op de wachtlijst. Al die mensen kunnen vandaag beginnen met bewegen. Als je negen maanden met mensen gaat bewegen, zal een substantieel deel van de wachtenden zeggen: laat die behandeling maar zitten. Zorgverleners wordt geleerd om te beginnen met de minst ingrijpende behandeling. Sport is een hele eenvoudige interventie waardoor mensen zich beter gaan voelen. Bovendien kan iedereen sporten: ook een 89-jarige in een rolstoel kan overgooien met een bal. Zo ga je niet uit van de klachten van mensen, maar van wat ze wel kunnen: van klacht naar kracht. ”  

“Als je negen maanden met mensen gaat bewegen, zal een substantieel deel van de wachtenden zeggen: laat die behandeling maar zitten.”

Alleen sporten is goed, samen sporten is nog beter 
Beweging is daarbij de basis: “Veel mensen vinden het lastig om te praten. Dus laat ze samen bewegen: gooi een bal in een groep en er gebeurt iets. Ze komen uit hun hoofd en in hun lichaam. Alleen sporten is goed, samen bewegen is nog beter.”
 
Dat is precies wat Life Goals ook doet, stelt directeur Arne de Groote. “We organiseren de bijeenkomst op 29 november om over Life Goals te vertellen en in contact te komen met andere partijen die al iets met maatschappelijke sport doen. We willen hen graag ondersteunen. Zo kunnen we mensen helpen die vastlopen in het systeem. Wij hebben de middelen, de expertise en het netwerk en kunnen door samen te werken een superlokaal netwerk opbouwen nog meer impact gaan maken. Op die manier willen we met sportprojecten bij te dragen aan het verbeteren van de mentale gezondheid in Nederland.” 

Geïnteresseerd? 
Op dinsdag 29 november organiseert Life Goals om 14.00 uur een Life Goals netwerkbijeenkomst in samenwerking met de KNVB. Op deze dag bij de KNVB Campus in Zeist ontvang je informatie over Life Goals en de mogelijkheden voor een samenwerking. Bram Bakker vertelt je meer over hoe sport bijdraagt aan de mentale gezondheid van mensen. Aanwezig zijn o.a. bestaande Life Goals partners, landelijke fondsen, sportorganisaties, zorg- en welzijnsinstellingen. Als klap op de vuurpijl kijken we gezamenlijk de wedstrijd Nederland – Qatar onder het genot van een drankje en wat borrelhappen.
 
Datum: dinsdag 29 november 2022 
Locatie: KNVB Campus, Woudenbergseweg 56-58, Zeist 
Zaal: #11 
Inhoud en tijden:
13.30 – 14.00 uur: Inloop
14.00 – 14.15 uur: Introductie/ Verhaal Life Goals
14.15 – 14.45 uur: Actiebudget en Life Goals projecten
14.45 – 15.30 uur: Bram Bakker over sporten en mentale gezondheid
15.30 – 16.00 uur: Borrel en mogelijkheid voor vragen
16.00 – 17.45 uur: Kijken  wedstrijd Nederland – Qatar
 
Meld je aan via deze link en voel je vrij om de uitnodiging te delen met anderen. De uiterlijke aanmelddatum is 14 november. 
Kijk voor meer informatie over Life Goals op www.stichtinglifegoals.nl.  
Heb je vragen over deze bijeenkomst? Neem dan contact op met Dico de Jager: dico.dejager@stichtinglifegoals.nl.