Utrecht, 26 september 2017 – Henk Dijkstra is er zeker bij als er op 30 september op het Stadionplein in zíjn stad Amsterdam een Life Goals Festival wordt gehouden. Dergelijke evenementen zorgen voor energie en enthousiasme en brengt mensen bij elkaar. “Dat is overal belangrijk, ook in Amsterdam.”

Officieel is hij met pensioen. Afgelopen mei zwaaide Henk Dijkstra af als algemeen directeur van het Leger des Heils Goodwillcentra Amsterdam. Een club met 1.200 man personeel en 15.000 cliënten. Hij zou het nu rustig moeten hebben, maar mensen die hem kennen zijn er niet over verbaasd dat Dijkstra nog altijd een druk baasje is.

Druk baasje
“Dit is de eerste dag dat ik thuis ben deze week. De gemeente vroeg of ik wilde bijspringen bij een instelling in Amsterdam Noord. Heb je de documentaire Schuldig gezien? Die gaat over een wijk in Noord waar veel bewoners in de problemen zitten. Die instelling is belangrijk voor de bewoners, maar het liep niet helemaal zoals het zou moeten. De gemeente wilde wel helpen, maar dan onder voorwaarde dat er een nieuw bestuur zou komen. Inmiddels hebben we de boel weer aardig op de rit.”

Henk Dijkstra is – hoe kan het ook anders – voorzitter van het bestuur. “Tijdelijk en twee dagen in de week, dan houd ik nog wat tijd over voor andere zaken.” Optreden als dirigent van een 40-koppig orkest met cliënten op het Leger des Heils gala bijvoorbeeld – met een gastoptreden van Wibi Soerjadi. “Fantastisch was dat.”

“Amsterdam, mijn stad”
Voor Life Goals heeft Henk Dijkstra altijd tijd. Sinds jaar en dag zit hij in het bestuur. Hij is begaan met de deelnemers aan Life Goals programma’s – het zijn ook de mensen die hij kent als cliënten van het Leger des Heils. Op 30 september is Dijkstra van de partij op het Life Goals Festival in Amsterdam.

Henk Dijkstra tijdens de kick-off van Dutch Street Cup Amsterdam 2016.

 

“Amsterdam is toch mijn stad”, zegt hij. “Het is belangrijk dat er in deze stad zo’n evenement plaatsvindt. Zonder arrogant te willen klinken, als we het hebben over de problematiek van de doelgroep dan zie je die hier toch het meest vertegenwoordigd. Gelukkig is de opvang goed geregeld. Iedereen heeft deze winter een bed om in te slapen. Nu zal niet iedereen een bed willen, maar het kàn wel. Amsterdam heeft daarin een voorbeeldfunctie, vind ik.”

“Maar mensen een bed bieden is slechts de basis. Je wil ze in beweging krijgen, ze moeten verder komen in het leven. Daarom is in Amsterdam beschermd en begeleid wonen geïntroduceerd. Nu is het gemeengoed, maar toen dat hier een jaar of 30 werd ingevoerd was dat nieuw. Om verder te komen in het leven zijn er ook dagactiviteiten zoals sportprogramma’s. Sport kan een uitstekend middel zijn om mensen uit de opvang in beweging te krijgen.”

Alleen sport aanbieden is niet genoeg
“En dáár komt Life Goals kijken. Die evenementen zorgen voor energie en enthousiasme. Het brengt mensen bij elkaar. Dat is overal belangrijk, ook in Amsterdam. Ik weet nog goed dat er een eindronde op de Dam werd gespeeld tijdens de ramadan. Het was stikheet en die meisjes wilden niet drinken. Dat was niet gezond. Ik heb toen tegen ze gezegd dat ik een direct lijntje met Allah had en die vond het ook verstandig dat ze een slokje namen. Ja, ik ben een komediant, maar ze hebben gelukkig wel wat gedronken. Over dat voorval werd later in de raadsvergadering nog over gesproken, haha.”

Henk Dijkstra

Henk Dijkstra tijdens de kick-off van Dutch Street Cup Amsterdam.

 

Dijkstra vindt sportprogramma’s voor mensen uit de maatschappelijke opvang belangrijk, maar alleen sport aanbieden is niet genoeg. “Je moet mensen tijdens het sporten begeleiden, liefst één-op-één. Kijk, deze mensen brengen allemaal een problematiek mee. Daar moet je mee kunnen omgaan – als je te fanatiek met ze gaat sporten, kan dat juist averechts werken. Daarom zijn de Maatschappelijke Sportcoaches van Life Goals zo belangrijk. Die kunnen deze mensen begeleiden. Niet alleen op eindrondes, maar structureel. Ze zijn ervoor opgeleid, ze leren de sporters persoonlijk kennen. Dát is sporten met als doel mensen persoonlijk te ontwikkelen. Daar gaat het hier om.”

 

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.