“Sport als middel”

Utrecht, 20 september 2017 – Life Goals is trots! Sinds kort is het Life Goals team uitgebreid met een junior projectmedewerkster. Shahira heeft al een brede achtergrond in de sportwereld, maar wil deze bij Life Goals graag verder uitbreiden. In blog nummer 8 vertelt ze over haar ervaringen met sport als middel, haar drive en over haar ambities. 

”Sport has the power to change the world. It has the power to inspire, the power to unite people in a way that little else does. And it speaks to youth in a language they understand. Sport can create hope where once there was only despair.” – Nelson Mandela

The first experience
Sinds vijf jaar ben ik erg geïnspireerd door de maatschappelijke kracht van sport, of ook wel sport als middel. De uitspraak: de kracht van sport, is echt voor mij gaan leven. Tijdens één van mijn stages heb ik voor het eerst de kracht van sport mogen ervaren. Dit was tijdens de Dutch Street Cup. Het was prachtig om te zien hoe kwetsbare jonge meisjes zich persoonlijk ontwikkelden in het omgaan met irritaties en leerden om open te communiceren door teamsport. Van meer gericht op zichzelf naar een hecht team, waarbij een aantal meisjes ook buiten het veld afspraken om wat gezelligs te doen. Van gesloten en boos reageren op bepaalde situaties naar een open gesprek om de situatie op te lossen. Het samen sporten maakten veel los bij de meisjes en daardoor ook bij mij. Met eigen ogen zag ik de progressie van de meisjes. De progressie werd gelijk beloond met het winnen van de FairPlay cup op hun eerste Dutch Street Cup toernooi.

The power of sport in Kenia
Na deze eerste stage wist ik dat ik ervoor wilde zorgen dat niemand meer aan de zijlijn komt en hoeft te staan. Vanwege mijn internationale interesse kon een buitenlands avontuur gericht op sportontwikkeling niet lang op zich wachten.  Zodoende ben ik naar Kenia vertrokken om de organisatie Society Empowerment Project (SEP) te ondersteunen, waar voetbal wordt ingezet om life skills en bewustzijn van gezondheid bij jongeren te ontwikkelen.

Shahira sport als middel

Shahira tijdens haar tijd in Kenia bij het Society Empowerment Project.

 

Het was interessant om te zien hoe voetbalelementen voor educatieve doeleinden gebruikt worden en daardoor jongeren samenbracht en verbond. Praktisch voorbeeld: door middel van het overgooien van een bal met modder, leerden de jongeren hoe snel bacteriën en dus ziektes zich kunnen verspreiden. Door dit simpele spel werd vervolgens de vertaalslag naar het dagelijks leven gemaakt. Hoe belangrijk is het om je handen te wassen? Hoe vaak moet je je handen wassen? En op welke manier was je het beste je handen?

Een bijzondere ervaring hoe jongeren door middel van spellen kennis vergaren, deze life skills toepassen in hun dagelijks leven en deze kennis delen met hun omgeving. Het verraste mij hoeveel voetbal betekende voor deze jongeren en welke impact het teweeg bracht. Wat bovendien mijn verbazing wekte was de dankbaarheid die Kenianen altijd uitspraken en hun gewoonte om te delen met mensen, terwijl zij eigenlijk zo weinig hebben om te delen. Zij bleven altijd positief ondanks de situatie waarin sommigen zich bevonden, situaties die wij ons niet kunnen voorstelen. Indrukwekkend!

Shahira tijdens haar tijd in Kenia bij het Society Empowerment Project.

 

The power of sport in Zuid-Afrika  
Voor mijn masteronderzoek heb ik de geweldige kans gekregen om in 2016 naar Zuid-Afrika af te reizen. Bij het naschoolse sport- en educatie programma van Boxgirls South Africa was ik verantwoordelijk voor de monitoring en evaluatie van het programma. Veel meisjes over de gehele wereld worden niet gelijk behandeld vergeleken met jongens. Dit komt onder andere naar voren op het gebied van gezondheid, educatie en de arbeidsmarkt.

Educatie is een erg belangrijke factor voor meisjes. Educatie leidt tot een verbetering van de gezondheid, lagere geboortecijfers en meer vrouwen op de arbeidsmarkt. Helaas ervaren veel meisjes gender-based violence, wat de grootste challenge is voor hen om naar school te gaan. Door life skills en academische vaardigheden te combineren in spelvormen leerden de meisjes hun rechten kennen en nam hun zelfvertrouwen toe.

Verlegen meisjes veranderden in meisjes die voor een groep durfden te staan. Voor het eerste merkte ik hoe belangrijk het is om een rolmodel te hebben. De facilitators van het programma waren vrouwen uit dezelfde township. Zij begrijpen de challenges van de jonge meisjes, voornamelijk omdat ze dezelfde problemen ook hebben ervaren. Hierdoor durfden de meisjes zich open te stellen naar hun facilitator, waardoor gevoelige onderwerpen bespreekbaar werden. Taboes werden doorbroken en de facilitators konden de meisjes ondersteunen zover mogelijk.

The power of sport WEURO      
Naast de bovengenoemde sport for development ervaringen heb ik de kracht van sport ook mogen ervaren als vrijwilliger tijdens de UEFA Women’s Euro (WEURO) 2017 in ons eigen koude kikkerlandje. Bijzonder aan dit EK was de sfeer die alle toeschouwers met zich mee brachten. De teams werden volop aangemoedigd door middel van dans, zang en instrumenten, waarbij de stadions letterlijk en figuurlijk kleurden. Van vijandigheid tussen supporters is geen moment sprake geweest. Het ging vooral om de saamhorigheid en de gedeelde passie voor het vrouwenvoetbal.

De prestatie van onze Leeuwinnen heeft absoluut bijgedragen aan het succes van dit EK. Ook in deze geldt weer dat dit hoogstwaarschijnlijk niet tot stand was gekomen zonder support van de Oranje supporters. Na de verloren finale van 2010 was dan eindelijk weer eens die oranjegekte daar.

Een uitverkochte Grolsch Veste, een fanwalk met 10.000 supporters en die zenuwslopende finale. Bij elk lied dat werd ingezet, elke wave en natuurlijk elk doelpunt had ik kippenvel op mijn armen staan. Na de gewonnen finale barstte het feest los. Mensen vlogen elkaar in de armen, dansten en feesten. Eindelijk kregen de dames de aandacht die zij verdienen!

The next step 
Al deze ervaringen hebben mij laten zien welke toegevoegde waarde sport kan hebben, hoe sport mensen verbindt en samenbrengt, en hoe krachtig sport als middel is. Hierdoor wist ik dat dit de sector is waarin ik graag wil werken. Tijd om mijn steentje bij te dragen in het werkveld om zoveel mogelijk mensen de kracht van sport te laten ervaren en mensen hiervan te overtuigen!

”The ball should bounce the same for everyone” (Nike).

Het bovenstaande motto van Nike is ook waar ik voor sta. Mede doordat het motto ook geldt voor Life Goals, was de match tussen Life Goals en mij snel gemaakt. Mijn doel is om samen met Life Goals zoveel mogelijk mensen de kans te geven om zich te ontwikkelen en deel te nemen in de maatschappij om de beste versie van zichzelf te worden, waarbij niemand meer ‘buitenspel’ staat. Hierbij wil ik mijzelf graag zoveel mogelijk ontwikkelen op zowel inhoudelijk- als praktisch gebied door te ondersteunen bij het beleid, evenementen en cursussen. Ik kijk erg uit naar de toekomst tussen ‘’de mannen’’ bij Life Goals!

Wil je meer informatie over wat Life Goals op het gebied van sport als middel doet? Klik dan hier.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.