Purmerend op weg naar een lokaal Life Goals Programma

Utrecht, 3 augustus 2017 – Tijdens het schrijven van dit blog gingen mijn gedachten uit naar Willem Braak (overl. 06-11-2013), ‘gemeentelijk beschermvader’ van dak- en thuislozen in mijn woonplaats Alkmaar. Hij organiseerde jaarlijks zijn eigen straatvoetbaltoernooi, dat sinds een aantal jaar is ondergebracht bij een van de Life Goals Dutch Street Cup-toernooien.

Met één bil op tafel zat ik in een volgeladen zaaltje op de KNVB-campus in Zeist. Het was eind maart;  en er was een informatiemiddag van Life Goals. Ik was nog maar net met mijn nieuwe baan binnen het aangepast sporten in Purmerend begonnen en hield me dus al bezig met het in beweging krijgen van mensen met een kwetsbaarheid.

Mensen met verstandelijke of psychische beperking
Op een gegeven moment stuitte ik op een onderzoek over de Utrechtse nachtopvang en het grote aantal mensen bij wie een verstandelijke of psychische beperking vaak de onderliggende oorzaak is voor de complexe problematiek waarin zij later verzeild raken. Ik dacht: daar moet ik iets mee! Letterlijk de dag erna kwam de oproep voor Coördinator bij Life Goals op LinkedIn voorbij.

In Purmerend, waar ik werk voor de sportstichting Spurd, is er veel aandacht voor aangepast sporten. Maar net als in veel andere steden staan de mensen met meervoudige (complexe) problematiek buitenspel. Ze worden vaak vergeten of – uit angst en onbekendheid – bewust gemeden. Het zijn mensen zoals jij en ik, die ooit ergens met een droom of in ieder geval met een gedachte aan zijn begonnen. Door wat voor omstandigheden dan ook hebben ze ergens een afslag gemist of juist een verkeerde genomen.

Opleiding Life Goals Coördinator
Het zijn gewoon mensen dus, bij wie ik in mijn vorige baan als ambulant begeleider wekelijks op de koffie kwam. Met Life Goals heb ik nu de mogelijkheid om die mensen op een heel andere manier, via de sport, weer in beweging te krijgen: weg uit de isolatie en óp weg naar participatie.

Om dit te realiseren moest ik overigens wel iets meer dan doen alleen (half) op een tafel zitten op een verdwaalde dinsdagmiddag in maart. Samen met nog zeven andere enthousiastelingen heb ik het opleidingstraject tot Life Goals Coördinator gevolgd. Een stoomcursus van zes dagen in zes weken. Daarin word je meegenomen in de methodiek van Life Goals, werk je steeds scherper toe naar je richting en doelen op lokaal niveau en krijg je handvatten hoe een stichting op te richten, rekening houdend met facetten uiteenlopend van communicatie tot financiering en van het vormen van een coalitie tot het werven van je eigen personeel.

Iedere donderdag kwam ik met een hoofd vol info en nieuwe ideeën thuis en merkte ik dat mijn energie en enthousiasme met de week groeide. Life Goals heeft een goed en sterk verhaal dat eigenlijk heel gemakkelijk is over te brengen. Want wie kan er nou tegen het activeren van kwetsbare mensen zijn?!

Life Goals Purmerend
Op dit moment zijn er binnen Purmerend in ieder geval twee sportverenigingen die hun deuren willen openstellen en willen participeren binnen het lokale Life Goals Programma. Ik ben ervan overtuigd  dat er snel meerdere zullen volgen. Ook ben ik reeds bij verschillende zorginstellingen de sportbehoeften onder de cliënten aan het inventariseren, zodat we zo veel mogelijk kunnen inspelen op de wensen van de toekomstige deelnemers zelf. Daarnaast verleent de sportstichting Spurd alle medewerking: buurtsportcoaches worden vrijgemaakt om uitvoering te geven aan de sporttrainingen en Life Goals Sessies.

Commitment als belangrijkste voorwaarde
Voor mij is het project geslaagd als na een paar jaar Life Goals Purmerend volop draait en mensen uit de doelgroepen structureel onderdeel uitmaken van het sportklimaat binnen deze stad. Het mooie is dat iedereen die ik tot nu toe heb gesproken over het project  enthousiast is en er de meerwaarde van inziet. Nu is het nog pionieren en zoeken naar mogelijkheden en verbindingen.

De invulling van een Life Goals Programma is iets dat je samen doet: met sportverenigingen, zorginstellingen en financiers. Committent is de belangrijkste voorwaarde tot succes. In Purmerend is die betrokkenheid er meer dan zeker en is niet wachten of, maar wanneer ik de kick-off van Life Goals Purmerend kan aankondigen!

Pauline Sepers is coördinator van Life Goals Purmerend i.o. en werkt daarnaast als medewerker sportstimulering aangepast voor Spurd (sportstichting Purmerend).

 

Join the discussion 4 Comments

  • Wim Buts says:

    Goed (en mooi!) bezig Pauline…. Tot morgen.
    Wim

  • Mooi geschreven Pauline en wat een leuke foto…!

  • Hans says:

    mooi initiatief… een aanwinst voor de stad en de regio m

  • Hoi Pauline, Net toen ik de moed had opgegeven kreeg ik een mailtje van Reakt uit Purmerend. Ik ben 73 jaar en heb reuma en een Psychische beperking. Ik kom niet in aanmerking voor dagbesteding, maar sta wel ingeschreven bij Reakt alwaar ik wel gebruik mag maken van de inloop. Nu heb ik een bezoekje gebracht aan Spurt en kan ik van daaruit sporten en zwemmen. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dit alles verder verloopt, veel succes Claire LaHeij

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.