Algemeen

“Sport kan de eerste stap zijn. Opeens zien ze wat ze wel kunnen.”

By 22 March 2017 No Comments

Enschede, 22 maart 2017 – In aanloop naar het Life Goals Festival in Enschede sprak Life Goals met Jaap Willemsen, manager vrije tijd bij het Leger des Heils W&G Overijssel. Hij wil zoveel mogelijk deelnemers van het Leger in zijn regio “verleiden” om van de bank te komen. 

Zijn regio bestrijkt heel Overijssel – van Zwolle, Enschede tot Hardenberg. Het Leger des Heils heeft er bijna 1.000 deelnemers, mensen die gebruikmaken van de opvang. Ongeveer 80 van hen worden geholpen met een zinvolle invulling van hun vrije tijd.

Waarom is dat nodig?
“Ik zie vrije tijd als een middel. Een middel voor mensen om te werken aan zichzelf. Om zichzelf weer terug te vinden. Onze deelnemers zijn vaak mensen die hulp nodig hebben om de boel weer op een rijtje te krijgen. Een goede invulling van vrije tijd kan daar enorm bij helpen. Wij stimuleren ze om bijvoorbeeld muziek te maken, gedichten of verhalen te schrijven maar ook te sporten.”

Hoe draagt dat bij aan persoonlijke ontwikkeling?
“Tijdens het sporten bijvoorbeeld werk je aan je zelfvertrouwen. Eerst kwam je niet van de bank af, vervolgens kun je 50 meter hardlopen en een paar weken later twee kilometer. Mensen krijgen zo een positiever zelfbeeld. Ze denken: zo’n loser ben ik nou ook weer niet, ik kan echt wat. Dat helpt hen ook buiten de sport.”

“En sporten zorgt ervoor dat je contacten met andere mensen maakt. Van alleen maar binnen zitten wordt je eenzaam. Of je nu aan jeu de boules doet of voetbalt, je hebt er andere mensen voor nodig. Zo werken mensen deelnemers aan het opbouwen van relaties.”

Deze programma’s zijn vrijblijvend. Hoe krijg je mensen zover mee te doen?
“Ik zeg altijd tegen mijn collega’s: je moet ze verleiden om mee te doen. Deze mensen worden niet meer uitgedaagd, het eerste antwoord is altijd ‘nee’. Soms moet je het dus wel 30 keer vragen. Vraag ook altijd naar hun wens, hun droom. Trek het breder dan alleen de sport. Dan hoor je dat ze graag weer een relatie met hun vader of moeder willen. Dan gaan we daar stap voor stap aan werken. Sport kan de eerste stap zijn, het kan zorgen voor de eerste twinkeling in de ogen. Opeens zien ze wat ze wel kunnen.”

Hoe belangrijk zijn Life Goals Festivals?
“Heel belangrijk. De deelnemers hebben een doel nodig. Een toernooi voetballen in Enschede of Amsterdam geeft ze iets om naar toe te werken en uit te kijken. Je ziet dat sommigen alleen komen trainen als er een toernooi is. In Enschede zijn we er met teams uit Zwolle, Enschede en Eefde. Overijssel is aanwezig!”

Life Goals Festival Enschede
Op zaterdag 25 maart staat de Performance Factory in Enschede volledig in het teken van ontmoeting, verbinding én straatvoetbal. Teams uit de maatschappelijke opvang uit heel Nederland spelen tegen elkaar tijdens de Dutch Street Cup. En ze doen mee aan workshops en clinics tijdens het eerste Life Goals Festival van dit jaar.

Aan het festival in Enschede doen mensen mee van verschillende Life Goals programma’s uit heel Nederland. De deelnemers komen uit de maatschappelijke opvang en zijn om welke reden dan ook vastgelopen in de maatschappij. 

Voor meer informatie zie:
http://bit.ly/2najtkY