Dutch Street Cup

Kraker PSV – AJAX bij de Dutch Street Cup Eindhoven

By 16 March 2016 No Comments

Met een kraker voor de deur duiken ze overal op: de Kraaijtjes met een scherpe voorbeschouwing of de Cruijffies met een gespecialiseerde analyse. Maar er zijn er niet veel die het op het veld ook laten zien, die in de praktijk aantonen dat ze er ook echt verstand van hebben. Aad de Mos is er zo een, en Hans van Breukelen ook. Jongens, gelouterd door ervaring, die niet bang zijn hun handen vuil te maken. Zij zorgen zaterdag bij de Dutch Street Cup voor een pre-game show op PSV-Ajax, die voorlopig niet snel zal worden geëvenaard. Aad de Mos en Hans van Breukelen melden zich zaterdag in het Beursgebouw in Eindhoven voor een heel speciale opdracht.

In de schaduw van het stadion waar zondag PSV en Ajax strijden om de dure Eredivisiepunten, strijden zaterdag een Eindhovens en een Amsterdams team symbolisch voor alle deelnemers uit de Dutch Street Cup. Alleen is deze ontmoeting net even iets anders. Op zaterdag spelen zij niet voor de titel, het geld of voor de roem. Hier wordt gespeeld voor nieuwe kansen en mogelijkheden in het leven. Onder leiding van Aad de Mos en Hans van Breukelen spelen twee teams samengesteld uit vluchtelingen uit naam van Ajax en PSV een unieke demonstratiewedstrijd. Ajax bestaat uit een groep spelers die voetballen in een zaalvoetbalteam uit de vluchtelingenopvang De Havenstraat in Amsterdam. Dit team bestaat uit spelers uit Eritrea. De spelers die in het PSV-shirt het veld opkomen zijn afkomstig uit het COA in Eindhoven.

En dan mogen beide voetbalteams onder leiding staan van twee iconen uit het vaderlandse voetbal, de wedstrijd zelf wordt geleid door een legende uit het nationale arbiterskorps. Frans Derks, de man die het ‘smalle broekje’ een eigentijdse lading meegaf tijdens zijn scheidsrechtersloopbaan, neemt zaterdag in Eindhoven opnieuw de fluit in de mond om een duel in goede banen te leiden. De wedstrijd PSV – Ajax… bij de Dutch Street Cup.

In samenwerking met Ajax en PSV laten we zien wat de kracht van voetbal voor deze mensen kan betekenen. Geen rivaliteit, maar verbroedering staat centraal. Staan beide clubs zondag lijnrecht tegenover elkaar in de strijd om het landskampioenschap, een dag eerder in het Beursgebouw, een dag eerder laten ze eigenlijk zij aan zij zien welke meerwaarde voetbal kan hebben. Op die dag komen uit het hele land 40 teams uit de maatschappelijke opvang samen om tegen elkaar te voetballen voor de opening van de Dutch Street Cup. In dit voetbaltoernooi kunnen de spelers hun energie kwijt en vergeten zij even hun sores die zij in het dagelijks leven met zich meeslepen. Dit voetbal maakt hun blij, geeft hoop en biedt nieuw perspectief.

Maar Aad de Mos en Hans van Breukelen hebben behalve hun maatschappelijke bijdrage nog twee eigenschappen gemeen. Het zijn beiden voetbaldieren en ze zijn beiden clubmensen. Dus met de kraker van zondag in het achterhoofd zullen beiden ‘hun’ Ajax en PSV naar de overwinning willen leiden en dat kan wel eens een heel verrassend leuke wedstrijd gaan worden. Dus reken maar dat niet alleen zondag, ook zaterdag in Eindhoven de vonken er al vanaf zullen spatten.