Dutch Street Cup

Dutch Street Cup Apeldoorn sportiefste editie van het jaar

By 16 July 2014 No Comments

APELDOORN, 12 juli 2014 – “Goedemorgen Apeldoorn, hier zijn we dan met de enige en unieke straatvoetbalcompetitie Dutch Street Cup”. Gelegenheidspresentator Paul Nagtegaal opent het toernooi op zijn eigen onnavolgbare manier. En dat zal hij de hele dag ook blijven doen. “Op z’n Nagtegaals”  met veel spanning, kwinkslagen, complimenten voor wie het verdienen en soms venijnige steken onder water. Kortom, in Apeldoorn is een nieuwe ster aan het presentator firmament geboren.

Om klokslag 11.00 uur gaat het toernooi van start. De stemming zit er vanaf het begin goed in. Er wordt met inzet en passie gevoetbald. Maar ook heel sportief, en Dutch Street Cup Apeldoorn groeit in de loop van de dag uit tot het meest sportieve toernooi van de hele competitie. Aan het eind van de dag moet er zelfs een loting aan te pas komen om uit te maken welk team de Fair Play-prijs wint.

<

De prijs voor het meest opvallende transportmiddel gaat ongetwijfeld naar het Leidse team. Ze zijn met een gigantische bus gekomen waarin zeker vier teams kunnen worden vervoerd. De op honderd meter van het toernooi geparkeerde bus zal ons er de hele dag levensgroot aan herinneren dat het Leidse team meedoet. De kick off penalties om 12.30 uur zijn een keiharde confrontatie tussen wethouder Paul Blokhuis en Leger des Heils manager Theo den Hertog. Na maar liefst vier schoten op het doel van de Apeldoornse keeper wint laatstgenoemde nipt. “Volgend jaar wil ik een revanche”, zegt Paul Blokhuis strijdlustig. “Dit laat ik niet over mijn kant gaan.” “Kom maar op”, antwoordt Theo den Hertog gevat. “Maar ik vrees dat het niet veel zal helpen.”

In de tussentijd wordt er ook gebokst. Een medewerker van AVS Sport fungeert als sparring partner en brengt omstanders de grondbeginselen van de sport bij. Er is veel belangstelling voor en na verloop van tijd vormt zich een rij wachtenden die geduldig hun beurt afwachten.

De finale aan het eind van de dag is een regelrechte thriller tussen Amsterdam Zuidoost en Rotterdam. “ Oftewel Ajax – Feyenoord”, zoals dj Paul Nagtegaal de wedstrijd met de nodige peptalk omschrijft. Na lange tijd te hebben voorgestaan trekt Rotterdam uiteindelijk toch aan het langste eind. Even is het slikken voor de Rotterdammers, maar ze herpakken zich en gaan grootmoedig met de winnaar op de foto. Sportiever kan het niet. En terecht gaat de Fair Play-prijs naar het Rotterdamse team.

De prijs, een beeldje met twee spelers die elkaar de hand schudden, is een kunststuk op zich. Ontworpen door cliënten van Leger des Heils-instelling Groot Batelaar, een open forensische GGZ-instelling voor (jong) volwassenen die veelal in aanraking zijn geweest of dreigen te komen met justitie. Groot Batelaar heeft een houtwerkplaats en een lasafdeling, waar onder andere deze prachtige beelden gemaakt worden om zodoende mensen werkervaring te bieden. Het beeld staat niet alleen voor sport, maar ook voor creativiteit, artistiek samenspel, aangeboden door de doelgroep zelf. En zo belichaamt het beeldje waarvoor Dutch Street Cup staat: Sportiviteit, kracht, respect, én voorbereiding op een succesvolle aansluiting in onze samenleving. Klik hier voor meer informatie over Groot Batelaar.