Dutch Street Cup

Kick-Off Dutch Street Cup Noord-Nederland in Leeuwarden

By 19 March 2014 No Comments

ZEIST, 19 maart 2014 – “Een waar sportfestival in onze stad.” Burgemeester Ferd Crone vergaapt zich aan de vele sporten die tijdens het Dutch Street Cup toernooi Leeuwarden worden beoefend: Basketbal, volleybal, streetdance, capoeira, muurkaatsen, straatvoetbal. “En dat allemaal voor en door mensen die het moeilijk hebben. Een prachtig initiatief waar ik graag aan meedoe.”

Hij voegt de daad bij het woord en schiet een penalty op de keeper van het vrouwenteam Leeuwarden feilloos in. Hiermee is het Dutch Street Cup toernooi Leeuwarden officieel geopend. “ Cambuur, Cambuur’, scanderen de toeschouwers als twee spelers van de eerste selectie zijn voorbeeld volgen. Uiteindelijk wordt de kick off gewonnen door Leger des Heils directeur Nederland, Cornel Vader. “Ongelooflijk dat ik het van deze professionals win,” verzucht hij. “Dat moet doorgestoken kaart zijn.” “Wij doen niet aan match fixing,” lachen Cambuur spelers Bob Schepers en Martijn Barto. “U bent gewoon hartstikke goed.”

Na de kick off barst het sportfestijn in alle hevigheid los. Vooral de streetdance clinic van atelier Velp en Dance Company 058 Leeuwarden trekt veel belangstelling en een hele meute spelers en toeschouwers danst mee op het ritme van de muziek. Maar ook de andere sporten trekken de nodige belangstelling. Het Wilhelminaplein hartje Leeuwarden is in een mum tijd uitgegroeid tot een waar sportfestival voor kwetsbare mensen. “Sport verbroedert echt”, zegt burgemeester Crone. “Kijk eens hoeveel mensen mee sporten en bewegen. En van alles door elkaar, jong en oud, iedereen doet mee.”

“Dat is onze bedoeling ook”, beaamt Cornel Vader. “ Sport maakt gezonder en fitter en geeft de mensen die buitenspel staan ook nog een duwtje in de rug naar het gewone leven”.

Er wordt uiteraard ook gevoetbald. Maar liefst 17 teams uit Noord Nederland, 14 herenteams en 3 damesteams, strijden voor de winnaarscup. Soms is een een speler zoek. Dan beoefent hij een andere sport. Waar de door het Leger des Heils en Life Goals in gang gezette sportverbreding niet toe kan leiden. Maar er wordt niet minder om gevoetbald. Er wordt met veel strijd en inzet gespeeld en elke overwinning wordt zwaar bevochten. Vooral de verrichtingen van de drie Leeuwarder teams worden met belangstelling gevolgd. En als de teams het tegen Groningse teams opnemen, worden heuse derbies gespeeld. Met alle emoties vandien.

De damesfinale wordt gewonnen door Amsterdam dames Zuidoost. De herenfinale tussen Noord Veluwe 1 en Amsterdam Zuid wordt in het voordeel van de Amsterdammers beslecht. De Fair Play Cup gaat naar Leeuwarden 2. “De mooiste prijs blijft bij ons,” lacht de coach. “Die andere prijzen mogen die Mokummers hebben.” Dutch Street Cup Leeuwarden was een prachtig toernooi. Met veel sport voor iedereen. Een betere start van het nieuwe seizoen kun je je niet voorstellen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.