In de eerste week van juli volgden vier van onze Life Goals-coaches een Life Skills-cursus in Portugal, als onderdeel van het Progression Pathways in Social Sports-project van Erasmus+. Samen met coaches uit Frankrijk, Hongarije, Noorwegen, Griekenland en Portugal hebben ze hun coachingsvaardigheden uitgebreid door meer te leren over het integreren van Life Skills in hun trainingen. Thema’s zoals samenwerking, communicatie, motivatie en verantwoordelijkheid werden behandeld. Door middel van brainstorms, activiteiten en spelletjes konden alle deelnemers hun ideeën delen en zo hun horizon verbreden.

De eerste avond stond in het teken van kennismaken. Na een kick-off introductie werd er een ronde “human bingo” gespeeld, wat een leuke laagdrempelige manier was om elkaars namen te leren en wat leuke feitjes te ontdekken. De volgende dagen gingen over de Life Skills.

Dag één draaide om informeel onderwijs en samen definieerden de coaches concepten zoals ‘coöperatief leren’ en wat het betekent om in een veilige omgeving te sporten. Dit werd allemaal gekoppeld aan voetbal en ervaringen uit de verschillende landen werden met elkaar gedeeld. Door het bespreken van de leerling-gerichte aanpak, maar deze ook zelf te ervaren door middel van opdrachten en spelletjes, kwam de boodschap duidelijk over.

Op de tweede dag moest elke landengroep hun eigen sessie ontwerpen en geven. Een van de Life Skills werd hierin geïntroduceerd, door middel van een ijsbreker en een grotere activiteit werd deze levensvaardigheid gekoppeld aan een sport of oefening, en elke groep sloot hun sessie af met een discussie. Het was een zeer inspirerende middag: veel verschillende benaderingen en nieuwe activiteiten werden gedeeld die alle landen mee naar huis kunnen nemen.

De ochtend van de derde dag stond in het teken van evaluatie. Samen in groepen werden de belangrijkste inzichten genoteerd, een groepsevaluatie werd gehouden in de vorm van een spel en iedereen werd uitgenodigd om een online evaluatie in te vullen, wat belangrijk is voor het project.

Dit was het einde van een prachtige en leerzame reis naar Viseu, georganiseerd door CAIS Futebol de Rua uit Portugal. Naast de cursus werden veel mooie momenten gedeeld tussen de landen aan de eettafel of bijvoorbeeld tijdens een avondwandeling naar het stadscentrum. De volgende uitwisseling zal plaatsvinden in Noorwegen om de trainers voor de rest van het project op te leiden. Hopelijk zien we weer veel vertrouwde gezichten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EU disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.