Nieuws

COA en Stichting Life Goals investeren in sport voor een betere integratie en participatie

Het COA is samen met Stichting Life Goals gestart met het project ‘Activering’, een speciaal sport- en beweegprogramma voor kwetsbare asielzoekers en statushouders op hun eigen locatie. Van sporten knap je namelijk niet alleen lichamelijk op; het verbetert ook je zelfvertrouwen en versterkt sociale vaardigheden zoals communiceren en samenwerken. Dinsdag 8 oktober vond een bijzondere gezamenlijke sportdag plaats in Zwolle.

Tijdens de sportdag waren asielzoekers en statushouders van verschillende COA-locaties aanwezig om, onder leiding van sportcoaches van Stichting Life Goals Nederland, Sport Service Center Zwolle en Landstede-studenten Sport & Bewegen, samen te sporten. Zo konden zij op Sportpark Marslanden voetballen, basketballen, tennissen, (beach)volleyballen en een obstacle run doen. Ook maakten de deelnemers kennis met onbekendere sporten zoals boogschieten en archery tag (boogschieten à la trefbal-spel), klimmen en boulderen, en frisbeeën.  

Deelnemer Alaa Eddin Kasrawi uit Syrië: “Ik woon nu ongeveer drie jaar bij het COA. Sport heeft mij veel gebracht op het gebied van communicatie, en me veel geleerd over de cultuur van Nederland en van andere landen.”

Bekijk hier de video over de sportdag in Zwolle

Waarom wil het COA investeren in sport?

Wij begeleiden onze bewoners (asielzoekers en statushouders) proactief op weg naar hun toekomst in Nederland of elders. Met als doel dat zij zelf regie blijven voeren op hun leven. Begeleiding start vanaf het moment van binnenkomst in de opvang. Soms zijn onze bewoners niet meteen in staat om aan de slag te gaan met hun toekomst. Ze hebben door omstandigheden fysieke, mentale en/of sociale problemen. Met deze groep kan het beter zijn eerst te werken aan het verbeteren van hun welzijn. Een gevoel van welbevinden is immers een voorwaarde om de stap te kunnen maken richting de toekomst.

Sport en bewegen draagt bij aan de sociale cohesie (sport verbindt en verbroedert), verhoogde participatie (doordat men meer zelfvertrouwen en energie krijgt) en een snellere integratie (sporten zorgt voor meer respect voor elkaar én meer begrip van de Nederlandse cultuur).  

Meer weten over hoe het COA sport en bewegen inzet om asielzoekers en statushouders te activeren? Op de pagina ‘AMIF-project Activering’ vind je meer informatie.

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT