Nieuws

‘Ik heb het gedaan, dus jij kan het ook’ is de boodschap van Eyad

Eyad komt oorspronkelijk uit Palestina, is opgegroeid in Syrië en woont nu bijna drie jaar in Nederland, samen met zijn vrouw Heba en hun zoon Mo. Sinds een jaar volgt hij de MDT Set Your Life Goals en heeft hij de cursus tot Maatschappelijke Sportcoach bij Life Goals Zaanstad afgerond. In sport vindt hij niet alleen kracht en verbinding, maar ook een nieuwe taal – een die iedereen spreekt en begrijpt.

Sport is leven

Zijn passie voor sport is aanstekelijk. Met weinig woorden, maar met een grote glimlach weet hij precies te omschrijven wat sport voor hem betekent. ‘This is life,’ zegt hij vol overtuiging; sport geeft hem het gevoel dat hij leeft. Bij Life Goals heeft Eyad zijn plek gevonden.

Een verbindende rol

In zijn rol als coach biedt Eyad meer dan alleen sporttraining; hij brengt mensen samen. Als onderdeel van de MDT Set Your Life Goals, organiseerde Eyad samen met andere deelnemers een sportfestival. Hij nam het initiatief om Arabisch sprekende bewoners van een vluchtelingenkamp in Zaandam uit te nodigen en de flyer te vertalen. Zijn natuurlijke talent om mensen samen te brengen, blijkt uit zijn vermogen om anderen te inspireren: ‘Ik heb het gedaan, dus jij kan het ook,’ is zijn boodschap.

Over zijn positieve verandering

Hoewel hij nu een eigen plek in Zaandam heeft, waar hij samen met zijn vrouw Heba en hun zoontje Mo woont, was dit niet altijd vanzelfsprekend. De herinneringen aan de oorlog in Syrië en de moeilijke reis te voet naar Nederland zijn nog sterk voelbaar. ‘Ik vond het heel erg wat ik had meegemaakt,’ vertelt Eyad. Maar voetbal heeft hem veranderd. ‘Ik ben vrolijker geworden,’ voegt hij eraan toe, terwijl zijn vrouw Heba, die naast hem zit, instemmend knikt. Ze straalt terwijl ze vertelt hoe blij ze is dat haar man zijn passie kan volgen. ‘Dit is wat mijn man wil doen. Hij volgt zijn hart. Ik ben er om hem aan te moedigen.’

Stap voor stap 

Eyad droomt van een toekomst waarin hij een vaste baan als coach heeft. Samen met Life Goals wil hij in gesprek met de gemeente om deze droom waar te maken, hoewel hij erkent dat dit een spannend proces is. ‘Stap voor stap,’ zegt hij. ‘Ik zal alles proberen te geven wat ik heb.’ En met die woorden is alles gezegd.

Fotografie en verhaal door Edith Scharloo

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT