Maged Dada (25) groeide in korte tijd uit tot Maatschappelijke Sportcoach. Hij komt uit Zuid-Jemen en woont sinds 2,5 jaar in Alphen aan den Rijn.

Wordt er in Alphen aan den Rijn iets met sport georganiseerd, dan is Maged Dada (25) erbij. Zijn enthousiasme leidde al snel tot de kans om de cursus tot Maatschappelijke Sportcoach te volgen van Stichting Life Goals. Volledig in het Nederlands. ‘Een mooie uitdaging om de taal beter te leren en om verschillende mensen te leren kennen.’

In een woonwijk in Alphen aan den Rijn, midden tussen de hoge galerijflats, organiseert Life Goals samen met de organisaties Alphen Vitaal en Kwadraad een straatvoetbaltoernooi. De zon schijnt en er klinkt vrolijke muziek uit de speakers. Kinderen uit de hele buurt hangen over de reling, de medailles voor álle deelnemers hangen al klaar. Toch gaat het Nederlandse ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ er bij Maged maar moeilijk in. ‘Eigenlijk wil ik vandaag gewoon eerste worden,’ lacht hij. ‘Ik houd enorm van sport, het maakt niet uit welke. Als ik in het veld sta, word ik direct fanatiek.’

Precies dat fanatisme maakte dat hij in korte tijd van deelnemer aan het sportaanbod uitgroeide tot Maatschappelijke Sportcoach. Als nieuwkomer in Alphen werd hij door meerdere organisaties geholpen om hier een leven op te bouwen. ‘Als je van sport houdt, moet je eens met sportcoach Thijs gaan praten,’ vertelde een begeleider van Kwadraad me. Ik heb hem direct een bericht gestuurd. Al snel stond ik meerdere keren op het veld en deed ik mee aan alle activiteiten. Voetbal natuurlijk, maar ook volleybal en basketbal. Ik vind alle sporten leuk.’

Een cursus compleet in het Nederlands

‘Thijs vertelde me dat ik via Life Goals Nederland de cursus tot Maatschappelijke Sportcoach kon volgen. Omdat ik zo vaak meedeed aan de activiteiten, stelde hij voor dat ik die ging volgen. Daar was ik wel trots op, dat ik zo zelf coach kon worden. Sport is een belangrijk onderdeel van mijn leven, waar ik graag beter in wil worden en iets nieuws in wil leren.’

Maged volgde de cursus tot Maatschappelijke Sportcoach toen hij 1,5 jaar in Alphen aan den Rijn was. Een behoorlijke uitdaging, want alle cursusdagen waren compleet in het Nederlands. ‘Ik sprak de taal toen nog niet zo goed, dus het was lastig. Maar ik dacht bij mezelf, als ik mijn Nederlands wil verbeteren, dan moet ik ook iets in het Nederlands gaan doen. Gelukkig hielpen de coaches en andere deelnemers me, bijvoorbeeld door langzaam te praten. Daardoor kon ik het meeste begrijpen en heb ik veel geleerd. Verschillende spellen, maar ook hoe je deelnemers betrekt en alles goed organiseert.’

Over hoe hij nu een plek in Nederland heeft gevonden

Inmiddels studeert Maged International Business, heeft hij een parttimebaan en organiseert hij iedere week activiteiten als Maatschappelijke Sportcoach. ‘Sport staat voor mij gelijk aan contact en natuurlijk plezier. Het heeft me echt geholpen om mijn leven in Nederland op te bouwen en de taal te spreken. Ik leer mensen van allerlei verschillende achtergronden kennen en al mijn activiteiten en coaching zijn in het Nederlands.’

‘Mensen zijn weleens verbaasd dat ik dit zo snel heb geleerd. Maar voor mij is het logisch. Ik wil mezelf uitdagen in mijn leven, altijd iets nieuws doen. Anders kom je niet verder als persoon. Als je iets wil, dan moet je ervoor gaan. Niet twijfelen, gewoon doen.’

Ben je benieuwd naar de Maatschappelijke Sportcoach cursus en wil je deze ook volgen? Check dan https://stichtinglifegoals.nl/sportcoach/

Fotografie en verhaal door Lotte Stierhout

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.