Piet Hofman (74) is actief deelnemer aan de sportgroep Quite Fit in Nijmegen, die wordt geleid door een maatschappelijke sportcoach vanuit Life Goals Nijmegen.

Quite Fit is een Nijmeegse fitnessgroep voor mensen in armoede. Georganiseerd door Stichting Quiet Nijmegen en onder leiding van een maatschappelijke sportcoach van Life Goals Nijmegen, worden mensen zoals Piet Hofman (74) geholpen met een gratis sportaanbod. ‘De sportlessen waren voor mij een oplossing in een zware periode in mijn leven, waarin alles was weggevallen. Ik was weer onderdeel van een groep mensen.’


Tekst en beeld door Lotte Stierhout

Zolang hij zuinig leeft en voorzichtig is met zijn uitgaven, kan Piet zich met zijn uitkering prima staande houden. Eerder deed hij vrijwilligerswerk in sociale voorzieningen en was hij lid van verschillende sportgroepen. Totdat hij jicht kreeg in zijn voeten. ‘Ik had vreselijke, brandende pijn en stopte daarom met veel van de activiteiten die ik deed. Daardoor kwam ik in een dal, waarin ik het allemaal even niet meer zag zitten.’

Als het niet fanatiek kan, dan maar niet
‘Ik heb altijd al van sport gehouden,’ vertelt Piet. ‘Voetballen in mijn jeugd, en daarna badminton. Dat deed ik al bijna 40 jaar. Door de jicht kon ik alleen nog maar overslaan, zoals op de camping. Op die manier hoefde het van mij niet, dan deed ik liever niet meer mee.’

Piet stopte met badmintonnen en ook op andere vlakken in zijn leven vielen veel activiteiten weg. ‘Ik had nergens geen zin meer in en had ook niet echt iets waar ik bij hoorde, waar ik werd verwacht. Ik was al in mijn eentje, maar dan voel je je echt eenzaam. Ik houd er niet van om een zielepoot te zijn en om hulp te vragen. Maar op een gegeven moment moet je wel, als je het zelf niet redt.’

Om Piet uit zijn dal te trekken, stimuleerden begeleiders hem om naar middagen van Quiet Nijmegen te gaan, een stichting die zich inzet voor mensen in armoede. Daar hoorde hij over een sportgroep die een vrijwilligster samen met een maatschappelijke sportcoach van Life Goals Nijmegen wilde oprichten. ‘Ik twijfelde geen moment en meldde me direct aan. Vanaf dat moment ging ik iedere week met de groep fitnessen.’

Sportgroep Quite Fit
Iedere week komt de sportgroep samen bij een fysiotherapiepraktijk in het centrum van Nijmegen, die daarmee het doel van Quiet Nijmegen en Life Goals Nijmegen steunt. Het is een bont gezelschap. Een gezin, gezellige dames en een man die ook voor het sporten altijd in zijn nette pak verschijnt. ‘Het is een fijne, rustige groep. We kennen elkaar inmiddels goed, het voelt vertrouwd. Ik weet dat ik hier iedere week heen kan en dat is fijn.’

Gezonder leven
Door het sporten komt Piet weer onder de mensen en zit hij beter in zijn vel. Daarnaast merkt hij ook fysiek de voordelen. ‘Ik ben gezonder gaan leven. Geen vlees meer, geen alcohol. Eerder was ik een stevige drinker en begon ik dik te worden. Drink je een halve liter bier, dan ben je al gauw 30 minuten aan het sporten wil je die energie weer verbranden. Daar heb ik geen zin in, dan moet je je helemaal te pletter trappen op die hometrainer.’

‘Sportcoach Rogier is wel eens verbaasd, dat ik me zo goed aan die voornemens houd. Maar voor mij is dat vanzelfsprekend. Als ik iets zeg, dan doe ik het ook. Je kan iedereen voor de gek houden, alleen je eigen niet. Ik word natuurlijk een jaartje ouder, maar wil zo lang mogelijk gezond blijven.’

Een structureel sportaanbod voor mensen in armoede
De situatie van Piet is een tekenend voorbeeld van dat armoede vrijwel nooit op zichzelf staat. Vaak gaat het gepaard met andere problemen, zoals stress, eenzaamheid of depressies. Mensen hebben geen grip meer op hun leven en vaak een negatief zelfbeeld. En dat zorgt op zijn beurt weer voor een passieve houding, waardoor iemand niet meer deelneemt aan activiteiten om de positie te versterken. Die cirkel moet je doorbreken en daar kan sport in helpen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.