Stichting Life Goals

“Ik was de doelgroep, nu help ik anderen”

By 20 July 2023 No Comments

Noes is weer druk. Ze rijdt de hele dag met haar auto vol sportspullen in de rondte. We spreken haar terwijl ze net een kickboksles heeft gegeven aan groepje Oekraïense vrouwen, maar eigenlijk moet ze alweer op weg naar voetbalclub ASV De Dijk, waar ze als verenigingsmanager werkt aan de maatschappelijke projecten. Dat was na een auto-ongeluk een aantal jaar geleden een tijd lang heel anders: “Voor mijn ongeluk sportte ik 1 à 2 uur per dag en was ik bezig met het opzetten van een eigen makelaarskantoor. Na het ongeluk kon ik niet meer tegen de prikkels in de sportschool. Maar ik miste het sporten en zo kwam ik via De Regenboog bij Life Goals terecht.”

Bij Life Goals begon Noes weer met trainen. Eerst om zelf te sporten, maar al snel stond ze les te geven. “Naast het trainen heb ik via Life Goals ook een aantal opleidingen gedaan: Set Your Life Goals en de Maatschappelijke Sportcoach Cursus. Daarna heb ik ook nog een opleiding tot personal trainer gevolgd. Vervolgens ben ik gevraagd om Life Goals Zaanstad op te zetten. Ik begon met twee uur bootcamptraining per week aan een groep vrouwen en nu zijn we aan het kijken hoe we kunnen uitbreiden.”

“Bij Life Goals Zaanstad doe ik alles: contact met de wijkteams, lessen opzetten en via Life Goals Youth heb ik een programma gedraaid. Daarna ben ik verdergegaan en nu word ik door het wijkteam ingehuurd. In april zij we ook begonnen met Set Your Life Goals. Eerst heb ik alles zelf gedaan maar nu helpen al vijf van de eerdere cursisten in de trainingsuurtjes die ik opzet.”

Het sporten is een groot succes. “We begonnen met mensen van een koffieuurtje die eigenlijk nooit sportten. De mannen wilden niks. Nu zijn ze met elastieken en weerstandsbanden aan de gang en hebben ze die zelfs ook voor thuis gekocht. Ze hebben weer zin in het leven. Ook de vrouwen bewogen nooit. Nu willen ze graag sporten. Ik kreeg laatst nog een berichtje: “Ik vind het heel leuk om te sporten juf. Dankjewel, maar ik zou liever 2 of 3 dagen willen.” Dus het werkt.”

Ook de Oekraïense vrouwen met wie ze net getraind heeft, zijn heel blij met de kickbokslessen van Noes. Irina vluchtte in de zomer van 2022 naar Nederland en woont sindsdien in een opvanglocatie in de buurt. Via de receptie van deze locatie is ze in contact gekomen met de kickbokslessen. Communiceren gaat met google translate, en dat werkt goed: “We voelen ons beschermd en verzorgd. Het is hier veilig. Door te sporten denken we even niet aan het nieuws uit Oekraïne. De bokslessen zijn heel fijn.” Of, zoals ze zelf zegt in de paar woorden Nederlands die ze inmiddels spreekt: “Alles goed.”

Voor Noes betekenen de lessen die ze geeft en de verantwoordelijkheid die ze bij Life Goals Zaanstad krijgt ook veel. “Voor m’n ongeluk had ik een goede baan, daarna moest ik het zelf uitzoeken. Ik was de doelgroep, nu help ik anderen. Ik wil mensen helpen om ook hun leven weer op te pakken. Als ik het kan, kan iedereen het. Ook als ze niet verder gaan in de sport, hebben ze weer een ritme om op verder te bouwen. Ik wil graag dat Life Goals Zaanstad lukt, omdat mijn eigen makelaarskantoor niet gelukt is door mijn ongeluk.” Dan stapt ze weer in de auto, op weg naar de voetbalclub.

Aliyah en Ola, twee deelnemers van de training van Noes

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.