Het Life Goals project Welkom in de Sport bereikt vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Door te sporten vergeten vluchtelingen even hun problemen, ontmoeten ze nieuwe mensen en voelen ze positieve energie. Met de Life Goals subsidieregeling Welkom in de Sport organiseert Sportief Zeist Zumbalessen voor vrouwen in de tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers Kamp van Zeist.

Joska le Conté van Sportief Zeist legt uit hoe de lessen tot stand zijn gekomen: “Life Goals is een van de projecten die wij in Zeist doen vanuit de buurtsportcoachregeling. Vanuit deze regeling hebben we twee Life Goals sportmomenten lopen. Het AZC kwam naar ons toe met de vraag of we vanuit Sportief Zeist iets speciaal voor de vrouwen die op Kamp Zeist zitten konden betekenen. Doordat we samenwerken met Life Goals werden we door Hylke gewezen op de subsidieregeling Welkom in de Sport. Door deze subsidie hebben we uren kunnen vrijmaken en nu sport er elke week een groepje vrouwen onder begeleiding van Yuki Spanjer.”

“Ik gaf via Sportief Zeist al sport en spel lessen aan kinderen in de opvanglocatie”, vertelt Yuki. “Ik vond het in het begin wel spannend om de lessen te geven, maar nu kijk ik er iedere week weer naar uit. Ik merk dat als ik op het kamp kom de vrouwen steeds opener worden. Ze waren in het begin meer terughoudend, ze zijn niet altijd bekend met sporten. Sommigen keken alleen naar de andere vrouwen. Pas later durfden ze zelf mee te gaan doen. Maar ik merk dat alle vrouwen het heel leuk vinden. Ik loop zelf ook met een glimlach op mijn gezicht rond, omdat ik zie hoeveel plezier ze beleven aan de lessen. Ik spreek nu zelfs een paar woorden Afghaans!’

Zelf sport Yuki ook graag. “Ik studeer aan de ALO en sport daar iedere dag. In het weekend doe ik aan korfbal en leid ik de sportlessen met de kinderen en de vrouwen in het AZC. Sport betekent heel veel voor me. Ik kan er m’n ei in kwijt. Het werkt ontspannend en ik hou mijn lichaam in conditie. Daardoor zit ik lekkerder in m’n vel.’’

Ook de vrouwen zijn blij met de lessen. “Met handen en voeten leg ik uit wat de bedoeling is en soms vertaalt een meisje dat Engels spreekt wat ik zeg. Maar uiteindelijk is Zumba toch gewoon bewegen, dus dan doen ze vanzelf mee.  Ze zijn heel dankbaar en gaan iedere week met een glimlach weg, om de volgende week weer terug te komen. Het gaat daarbij niet alleen om het sporten zelf, de vrouwen raken ook bevriend, wat de lessen nog leuker maakt. Of zoals ze zelf zeggen: “It’s very nice and we have a lot of fun!”‘”

Wil je ook aan de slag met Welkom in de Sport? neem dan contact op met hylke.bos@stichtinglifegoals.nl.

<a href=”http://www.freepik.com”>Designed by pikisuperstar / Freepik</a>

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.