Anne Varenbrink en Daisy van der Werff werken als senior psychiatrische verpleegkundigen bij Mindfit, een organisatie die mensen met psychische klachten helpt. Samen met een groep collega’s zijn Anne en Daisy door Life Goals opgeleid tot Maatschappelijk Sportcoach. Tijdens de cursus hebben ze geleerd om sporten en bewegen onderdeel te maken van de behandeling.  “Door sport en bewegen aan te bieden binnen Mindfit besteden we aandacht aan het belang van bewegen op je mentale weerbaarheid en veerkracht.”
Het begon allemaal met Griesje Visser, de directeur van Mindfit. Ze had goede ervaringen met Life Goals en vroeg Anne of ze misschien de Maatschappelijk Sportcoach Cursus wilde volgen. “Dat wilde ik wel. En voor ik het wist stond ik in de hitte op het dak van de IKEA in Utrecht te sporten tijdens de opleiding tot Maatschappelijk Sportcoach. Ik merkte wat het sporten met me deed en ben gelijk met drie cliënten begonnen om sporten en bewegen onderdeel te maken van de behandeling. Door samen te sporten kreeg ik een beter beeld van ze en begreep ik beter waar ze tegenaan liepen. Ook mijn cliënten hebben toen de kracht van sport ervaren en wilden het sporten weer oppakken. Vervolgens heb ik Daisy uitgenodigd om de cursus te doen. Nu hebben we de cursus samen met Life Goals opmaat gemaakt voor onze doelgroep en medewerkers en zijn we met een hele groep collega’s aan de slag gegaan.”

Ook Daisy is enthousiast: “De cursus heeft ons geïnspireerd om sporten en bewegen te vertalen naar onze dagelijkse praktijk waarin wij mensen binnen de basis GGZ behandelen en begeleiden. We hebben meer aandacht voor leefstijl en tijdens de beweeggroepen maken onze cliënten een eerste veilige stap richting een gezonder lijf en daarmee richting een gezondere geest. Dat heeft effect. Zo kwam er laatst een meisje bij ons sporten. We gingen vechtsporten en tijdens het uur ging ze onverwachts aan. Ik zag haar veranderen. Na afloop vertelde ze dat ze zich voor het eerst in drie jaar weer energiek voelde. Het bleek dat ze vroeger veel aan karate had gedaan. Daar wilde ze weer mee beginnen en via de Buurtsportcoach hebben we een sportschool gevonden waar ze kan gaan trainen. Bij ons komt ze nu een keer een karateles geven.”

Samen met de andere Maatschappelijke Sportcoaches van Mindfit geven ze bewegen een plek in het behandelaanbod van Mindfit. “Tijdens de opleiding tot Maatschappelijk Sportcoach hebben we handvatten gekregen om sporten en bewegen mee te nemen in onze praktijk. Ook tijdens de intake heeft het meer onze aandacht. Met het sport- en beweegaanbod brengen we mensen letterlijk in beweging en zetten we in op een duurzame verandering, door samen te werken met lokale netwerkpartners en de cliënten te begeleiden naar een passend sport/beweegaanbod in de wijk. Zodat onze rol een tijdelijke rol is.

Wat dat betreft hebben ze nog wel een missie: “Het zou mooi zijn als er vanuit elk team van Mindfit structureel sport- en beweegaanbod komt, in samenwerking met Sportservice-organisaties en Buurtsportcoaches, zodat sporten en bewegen in elke wijk waar we actief zijn mogelijk wordt.  Met de aandacht voor het belang van bewegen willen we graag bijdragen aan het verkorten van de wachtlijsten binnen de ggz.

Ook meer doen met sport en bewegen voor mensen in een sociaal kwetsbare positie in jouw bedrijf of organisatie? Life Goals biedt de Maatschappelijk Sportcoach Cursus ook als incompany training aan. Tijdens deze op maat gemaakte cursus leer je omgaan met kwetsbare doelgroepen en je sport en beweegactiviteiten af te stemmen op de doelgroep. Zo draag je bij aan hun persoonlijke groei en ontwikkeling.

Meer weten? Kijk op de website www.stichtinglifegoals.nl/sportcoach.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.