Buiten is het koud en guur, binnen schalt hip-hop muziek door de broeierige sportzaal, waar zich op zondagmiddag ruim tachtig jongeren in het zweet werken tijdens een potje voetbal. De locatie is sporthal De Betuwehal in Tiel, de gelegenheid is de lancering van Life Goals Youth, een samenwerking tussen gemeente Tiel en Life Goals. Life Goals Youth valt in Tiel onder de noemer van het project Aanstormend Talent, waarmee de gemeente inzet op de weerbaarheid van jeugd tegen criminaliteit. Precies waar Life Goals Youth ook voor bedoeld is. 

De samenwerking wordt ondertekend tussen de gemeente Tiel, uitvoeringspartner Oby Helpt!, jongerenwerk Mozaïek, en Life Goals. Ook Carla Kreuk-Wildeman, wethouder Sport is aanwezig. Met de ondertekening wordt ingezet op structureel aanbod voor mensen in een sociaal kwetsbare positie in Tiel. Ook na het tweejarige project is het namelijk belangrijk dat de jongeren kunnen blijven sporten. Na de ondertekening worden er een bal en een partner bord overhandigd en van sportcoach Oubayd El Boukrioui krijgt de wethouder een voetbalshirt van ‘Oby helpt!’ met haar naam erop. 

Perspectief voor kwetsbare jongeren
Life Goals Youth richt zich op jongeren in een sociaal kwetsbare situatie. Het project gebruikt sport als middel om deze jongeren perspectief te geven en ze fysiek en geestelijk weerbaar te maken. Zodat ze de uitdagingen van het leven en de maatschappij het hoofd kunnen bieden en regie krijgen over hun leven. Na een pilot in Dordrecht met positieve eerste resultaten, is Life Goals Youth nu onder andere ook in Tiel opgezet. Projectleider Maurice Julienne van de gemeente kent veel van de aanwezige jongeren vanuit zijn tijd uit het jongerenwerk: “De jongeren die vandaag aanwezig zijn in de sporthal zijn precies de jongeren op wie we ons richten. Daar ben ik erg blij mee.”

Elkaar aanspreken op gedrag
Voor de gezamenlijke groepsfoto richt de wethouder zich vervolgens nog even tot de jongeren: “Ik hoop dat jullie plezier hebben van het sporten en dat jullie je talenten kunnen ontwikkelen binnen dit project. Mogelijk is het ook een opstapje naar sporten in clubverband.” De wethouder ziet ook graag dat de jongen elkaar aan te spreken op hun gedrag en elkaar stimuleren om mee te doen. “Met dit project brengen we jongeren in beweging: niet alleen fysiek, maar ook mentaal!”

gemeente TielZoveel mogelijk jongeren in beweging brengen
Oubayd weet hoe het is om in de schoenen van de jongens die hij begeleid te staan. Ook hij hing vroeger rond op straat. Juist dat maakt dat hij overwicht heeft over de groep. De jongeren luisteren meteen naar hem als hij voorstelt een groepsfoto te maken en bedanken de gemeente netjes dat ze gebruik mogen maken van de sportzaal als hij daarom vraagt. 

“Als je mij 5 jaar geleden had verteld dat ik een groep zou gaan begeleiden, zou ik er om lachen. Toen ik 17 of 18 was, was ik ook één van hen. Nu probeer ik wat ik vroeger zelf minder had en de activiteiten die ik graag wilde hebben, terug te doen voor de jongeren. Daar zijn ze heel dankbaar voor. Mijn doel is ook om zoveel jongeren in beweging te brengen, maar vooral om iedereen, van elke nationaliteit te verwelkomen. Ik wil graag dat de groepen met elkaar mengen, zodat iedereen met elkaar omgaat en de focus niet op één bepaalde doelgroep ligt.”

Dat de jongeren zich welkom voelen blijkt wel uit de reacties van de groep: “Het is goed geregeld en een leuke activiteit”, “Heel erg fijn dat we hier terecht kunnen, aangezien het de laatste tijd best koud is!”, “Ik vind het heel leuk, zaalvoetbal geeft me meer motivatie”. 

Meer informatie over Life Goals Youth vind je hier.