Je probeert verbindingen aan te gaan, maar dan moet je jezelf wel durven openstellen 

Vier meiden in het veld en een op doel. Luid communicerend over wie er vrij staat, waar de bal heen moet. En af en toe een grapje, want dat moet kunnen. Vorig jaar kwam Jennifer Spek (20) met haar team van Veld42 in de finale van de Veluwe Games/Life Goals Festival Harderwijk, dit jaar lukte het net niet. Maar: elke keer was het even leuk. Jennifer is dan ook vaak te zien bij de sportactiviteiten van Noord-Veluwe en kan niet wachten tot het evenementen seizoen in 2023 weer van start gaat. 

Alleen op Aruba 
Jennifer is half Nederlands, half Venezuelaans. Haar moeder komt ervandaan. Haar ouders ontmoetten elkaar op Aruba, beiden op vakantie. Zelf reisde Jennifer nog dit jaar door Aruba, waar ze een stage deed in het kader van de opleiding Sporten en Bewegen. Er wonen ook familieleden dus alle reden om te gaan. Maar het was vooral een experiment in alleen zijn. Eens ondervinden of ze dat kon, vijf maanden alleen op pad.  

Hoe dat ging? ‘Ik merkte dat ik prima aankon, in mijn eentje zijn. Soms heb je het gevoel dat dat lastig is. Maar weten dat je alleen kan zijn en dat je goed genoeg bent als persoon, dat je niet per sé iemand anders nodig hebt, is heel fijn.’ Plus: ze kan prima mee op de Carbische vibes. Het ritme van het leven voelt ze wel. Lachend: ‘Ik ben natuurlijk halfbloed en wanneer je dat ook voelt is dat best grappig!’ 

Superkrachten 
Misschien is het het Caribisch dna, misschien is het toeval: Jennifer is een warm en zachtaardig persoon, dat merk je meteen als je met haar praat. Het type dat geen vlieg kwaad doet. Maar daar doe je haar tekort mee. Jennifer heeft namelijk superkrachten. Geen bovenmenselijke kracht, onzichtbaarheid of telepathie, maar empathie als superkracht. ‘Ik ben altijd een gevoelig persoon geweest. Dan merkte ik bij mensen dat ze niet goed in hun vel zaten en dan wilde ik altijd meteen helpen en hoopte ik dat het snel weer beter zou gaan.’ 

Superhelden hebben naast superkrachten ook altijd een zwakke plek, iets dat haar of zijn superkrachten neutraliseert. Bij Superman was het de Kryptonite steen, bij Power Woman was het onbewerkt hout. En Flash, de superheld met snelheid als superkracht, verloor zijn krachten wanneer hij té hard rende.  

Jennifer is een beetje de Flash van Harderwijk. Als ze haar superkracht teveel inzet, verliest ze een beetje van zichzelf. Met andere woorden: wanneer ze teveel energie in anderen stopt, kan ze zichzelf tekort doen. En dat heeft weer te maken met het antwoord op de vragen: waar ligt de grens? En wat is goed genoeg? ‘Als je daar het antwoord niet op weet, leg je de lat voor jezelf steeds hoger, of te hoog. Ik word er gelukkig steeds beter in.’ 

Veld42Openstellen 
Jennifer praat makkelijk over wat ze lastig vindt – ‘met mensen in contact komen, in verbinding gaan met anderen’ – en waar dat mogelijk aan ligt – ‘ik weet dat ik het kan, maar het zit in mijn hoofd.’ En dit, deze kwetsbaarheid, is nou precies waarom ze bezig is met sport. ‘Je probeert verbindingen aan te gaan, maar dan moet je jezelf wel durven openstellen. Sport, en vooral het samen bewegen, kan daar bij helpen.’ 

Na het afronden van niveau vier van de opleiding Sporten en Bewegen en twee stages (Sport Trainer, Zwemmen) doet ze nu de stage Maatschappelijk Zorg bij Veld42. Ook heeft ze meegedaan aan de MDT Set Your Life Goals van Life Goals. En de volgende stap is PMT, als het aan haar ligt, Psycho-Motorische Therapie. Daar gaan ze nog wat meer de diepte in van de psychologische kant van het sporten, en dat ligt haar wel. 

Jennifer SpekMetafoor 
Maar voorlopig begeleidt ze groepjes mensen met (psychologische) problemen tijdens wandelingen en bootcamps. En ze gaan weleens voetballen. Jennifer ziet in de opstelling een metafoor: ‘Je hebt de aanval, het middenveld, en de verdediging. Je moet goed communiceren om te kunnen samenwerken, dat is niet alleen goed voor de mensen, maar ook voor het collectief’.” 

Tijdens de stage komt Jennifer regelmatig personen tegen die het, net als zij vroeger, lastig vinden om te praten over hun gevoelen en om verbinding aan te gaan. Of liever gezegd, ze voelt het. Voor de gewone sterfelijke ziel is er helemaal niks te zien, maar dat is nou precies Jennifers superkracht. 

Veld42 is een partner van Stichting Life Goals. Samen zorgen wij ervoor dat mensen in een sociaal kwetsbare positie in de gemeente Noord-Veluwe via sport zowel mentaal als fysiek een groei door te maken.