“Sport is overal sport, of je nou in Kamishli of Enschede bent” 

Sami Yousuf kwam vijf jaar geleden uit het door burgeroorlog verscheurde Syrië waar hij al jaren als gymleraar voor de klas stond. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is hij ook in Enschede volop aan de bak als coach van de Maatschappelijke Diensttijd, ‘Set Your Life Goals’. 

Sami heeft het voor elkaar: vijf dagen in de week staat hij in trainingspak voor een groep sporters ergens in Enschede. De ene dag is hij in het zwembad te vinden, een dag later begeleidt hij jongeren die een maatschappelijke diensttijd in de sport lopen en dan staat hij voor een groep jonge meiden die op een sportieve manier willen integreren. “Ik heb het druk”, lacht hij. “Hier ben ik voor opgeleid, en ik vind het allemaal even leuk.”

In 2016 vluchtte Sami uit Kamishli, een stad uit het noordoosten van Syrië dat strategisch tegen de Turkse grens aan ligt. Op dat moment werd er hevig gevochten in zijn geboortestad. Pro-Syrische regeringstroepen namen het op tegen tegen de Asayish-politie van het Autonoom Bestuur van Noord- en Oost-Syrië.

SamiDe ‘Slag om Kamishli’ in 2016 was een gewelddadige stadsstrijd tussen de Asayish-politie van het Autonoom Bestuur van Noord- en Oost-Syrië en de pro-Syrische regeringstroepen van de Nationale Defensie waarbij ook burgerslachtoffers vielen. “Eerst vertrok mijn broer, daarna ben ik zelf vertrokken en uiteindelijk is de hele familie gegaan”, vertelt Sami. “Kamishli is niet veilig. Nog steeds niet.” Ook eerder dit jaar werd er weer hevig om de stad gevochten. Dit keer waren ook de Russen betrokken.

Sami volgt het allemaal vanuit het rustige Enschede. Het lot bracht hem vijf jaar geleden naar het oosten van Nederland. “Ik kwam terecht in Doetinchem, daarna ging ik naar een azc in Almelo en vanuit daar ben ik weer naar Borne doorgestuurd. Overal ben ik prima opgevangen, maar in Borne werd me wel duidelijk dat ik zo snel mogelijk de Nederlandse taal moest leren. In Syrië was ik gymleraar, dat is ook mijn grote passie. Zonder de taal te beheersen kon ik hier natuurlijk niet zomaar aan de slag, dus dat was het belangrijkste. Ik ben naar school gegaan, heb de inburgeringscursus gedaan en heb mijn papieren in orde gemaakt.”

En hij richtte zijn vizier op Enschede. “In Syrië heb ik de ALO gedaan met nog een extra traject om meer bevoegdheden te krijgen. Gelukkig werd mijn diploma hier erkend. Al moest ik wel eerst een jaar stagelopen. Zo kwam ik in Enschede terecht waar ik bij basisschool De Tulp ging werken. Nee, dat was helemaal niet moeilijk. Weet je wat het is? Sport is overal sport, of je nou in Kamishli of Enschede bent. Als gymleraar doe je eigenlijk precies hetzelfde: je bepaalt vooraf een doelstelling voor de les, samen doe je een warming-up en je eindigt met een gezamenlijk spel.”

In Enschede liep Sami Jasper Agelink tegen het lijf, spin in het web bij Sportaal. Sportaal is het centrale aanspreekpunt voor sporters in deze stad, het probeert zoveel mogelijk mensen aan het sporten en bewegen te krijgen. Die ontmoeting was niet helemaal spontaan. Sami grijnst. “Ik liep stage en werkte bij een restaurant in de keuken, maar had al snel door dat ik bij Sportaal moest zijn. Bij Sportaal leerde ik Jasper kennen. Ik wilde alles van hem weten: hoe werken jullie? Hoe kan ik bij jullie werken? Hij heeft me echt geholpen.”

Sami is een doorzetter, zo zegt hij zelf. “Als ik een doel voor ogen heb dan ga ik ervoor. Ik ben naar Enschede verhuisd. Het toeval was dat Sportaal combinatiefunctionarissen voor basisscholen levert. Zo kwamen ze ook op de school terecht waar ik stage liep. ‘Prima’, zei mijn school, ‘maar wij willen Sami graag houden.’ Zo ben ik bij Sportaal terechtgekomen.

Inmiddels fietst Sami heel Enschede door om op tijd bij al zijn projecten te zijn. Zo staat hij voor een groep jonge sporten die meedoen aan de Maatschappelijke Diensttijd, ‘Set Your Life Goals’. Via dit programma kunnen jongeren hun maatschappelijke diensttijd vervullen. Het gaat om kwetsbare jongeren die zo aan hun eigen toekomst werken. Sportaal werkt hierin nauw samen met Stichting Life Goals Nederland en FC Twente Scoren met gezondheid, de maatschappelijk stichting van FC Twente.

Hij begeleidt jonge meiden die nieuw zijn in Nederland. De meesten hebben een vluchtelingenstatus. In een ‘sportcarrousel’ gaan zij wekelijks met Nederlandse meiden sporten. Zo leren ze de taal en het land beter kennen. Sami: “En ik geef sportles in het zwembad en heb natuurlijk mijn eigen school. Echt heel fijn dat alles goed is gekomen.”

Voorlopig is Sami nog niet klaar. Hij wil binnenkort bij Life Goals een opleiding voor Maatschappelijke Sportcoach volgen. “Life Goals bekommert zich om kwetsbare mensen. Ik kan wel wat met die mensen. Ik begrijp ze. Zelf heb ik natuurlijk een en ander meegemaakt, dat maakt het gemakkelijker om me in een ander te verplaatsen. Dus daar ga ik werk van maken.”

Meer weten over Life Goals Enschede? Lijk op www.stichtinglifegoals.nl/steden/enschede.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.