Petra voeltbalt om de psychoses tegen te gaan 

Petra Akkermans (40) voetbalt bij Life Goals Nijmegen. Voetballen zorgt voor een goede dagbesteding. Zo blijft ze stabiel en blijven de psychoses weg. 
Petra voeltbalt om de psychoses tegen te gaanOnlangs was ze in Utrecht. Als lid van de deelnemersraad van Stichting Life Goals Nederland mocht ze voor het eerst meepraten. Móest ze meepraten zelfs, want van de leden van de deelnemersraad wordt verwacht dat ze zich uitspreken. “Het is toch mooi dat ze vragen wat je ervan vindt. Eigenlijk hebben we van alles besproken. Over de European Life Goals Games die in september in Utrecht worden gehouden bijvoorbeeld. Dan willen ze weten wat ik van de plannen vind. Van die tenueshow bijvoorbeeld. Dat gaat me wat worden. Wat? Nee, dat mag ik nog niet zeggen, het moet wel een verrassing blijven. Ik ben er zeker bij.” We spraken Petra een tijdje geleden, nog voor de tenueshow. Met haar, als onderdeel van de deelnemersraad, bespraken we toen de plannen. Ook bij de European Life Goals Games gaat ze een dagje meehelpen.

“Is voetballen niks voor je?” 
Het was een medewerker van RIBW Nijmegen & Rivierenland die Petra vroeg of ‘voetballen niks voor haar’ was. “Die man helpt me altijd met administratie”, zegt Petra. “Met hem houd ik dat goed op orde. Ik heb een appartement in Nijmegen. Een eigen huisje op een mooi plekje in de stad. Toevallig had die begeleider net een appje gekregen over een Life Goals programma. Voetballen op dinsdagmiddag, ze zochten nog mensen, Nou, ik ben wel een type dat snel ja zegt. Boven moet ik nog wat afvallen, bewegen is belangrijk.” 

Met de bus naar SV Orion dus, waar ze ging voetballen met andere mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. “Ik had nooit gevoetbald, wel aan badminton gedaan, maar daar heb je op het veld niet veel aan. Maar het maakte niet uit, ik kon gewoon meedoen. Hartstikke leuk, en goed om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik heb aan het voetballen goede vriendinnen overgehouden.” 

Petra voeltbalt om de psychoses tegen te gaanEen goede dagbesteding om stabiel te blijven 
Wekelijks voetballen was om nog een andere reden belangrijk: Petra had een goede dagbesteding nodig. Het helpt haar stabiel te blijven, zegt ze zelf. “Ik heb in het verleden psychoses gehad, dan ben ik even helemaal de weg kwijt. De laatste keer was een jaar of twee geleden. Dan doe ik dingen zonder dat ik controle heb, Een goede dagbesteding geeft me een doel. Je moet elke dag een doel hebben.” 

Of meerdere doelen, want drie of vier keer per dag wandelt Petra met haar hondje Semmie, op dinsdag staat ze op het voetbalveld en een paar keer per week ligt ze in het zwembad en ze gaat regelmatig naar Venray waar haar ouders wonen. Die regelmatigheid doet wonderen: zo is ze sinds twee maanden overblijfjuf. “Ik heb een opleiding voor onderwijsassistente gedaan, maar nooit echt een baan in het onderwijs gehad. Wel in gehandicaptenzorg en bij een zorgboerderij. Vond ik ook altijd leuk, maar met de kinderen is het ook altijd heel gezellig. Ik zie op maandag- en op donderdagmiddag, soms ook op vrijdag.” 

Meer informatie over de European Life Goals Games? Kijk op www.europeanlifegoalsgames.com

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.