Weer in beweging komen met Set Your Life Goals 

Hoe krijg je de boel weer in beweging na het stoppen van je opleiding? De gemeente Bergen op Zoom stuurt jonge schoolverlaters door naar de F!tfabriek waar ze een Set Your Life Goals traject kunnen volgen. Xaleyonique (20) kreeg er haar zelfvertrouwen terug, Anouk (22) werd assertiever.

Anouk Set Your Life Goals Fitfabriek

Anouk

Het woord “gestopt” valt een keer of vijf en het interview is nog maar net begonnen. Anouk moet er zelf om lachen. “Ik ben na het vmbo nu eenmaal een paar keer gestopt met een opleiding.” Droogjes somt ze de opleidingen op: een voorbereidende opleiding voor de zorg, een opleiding voor werkvoorbereider voor installaties en de vavo, het voortgezet volwassenenonderwijs. Maar het was allemaal niet wat Anouk voor ogen had.

Dus was Anouk sinds 2019 opeens schoolverlater. Alhoewel ze verschillende banen had, knaagde het aan haar dat ze geen diploma had. In die periode belde de ISD Brabantse Wal. “Deze vrouw werkt voor de gemeente. Ze helpt me de juiste opleiding te vinden. Ze wees me op de F!tfabriek. Dat leek me wel wat.”

Het programma van de Fitfabriek waar ze op wees was Set Your Life Goals, een MDT ofwel maatschappelijke diensttijd met veel sport- en spelactiviteiten speciaal gericht op kwetsbare jongeren. Dat zijn vooral jongeren die dreigen vast te lopen in het onderwijs, geen startkwalificaties hebben of vroegtijdig school hebben verlaten. Met haar drie afgebroken opleidingen voldeed Anouk ruimschoots aan de criteria.

Ook Xaleyonique uit Halsteren kreeg die tip van haar ISD-begeleidster. Zij zat net als Anouk thuis en kon wel een goede reden gebruiken om op te staan en ritme op te doen. “Ik stond ingeschreven voor een opleiding voor zorg en welzijn, maar zat al niet helemaal lekker in mijn vel. Een week voordat ik naar school zou gaan, kregen mijn vader en ik een auto-ongeluk. Alles waar ik al een tijdje tegenaan zat te hikken kwam er toen uit. Ik ben wel aan de opleiding begonnen, maar na een half jaar ben ik gestopt. Het ging niet meer.”

Xaleyoniqie komt in beweging met Set Your Life Goals

Xaleyonique

Het werd een tussenjaar waarin ze vooral hard aan zichzelf wilde werken zodat ze bij een volgende opleiding wel zou doorzetten. Xaleyonique: “Het Set Your Life Goals project helpt je echt verder. Aan de hand van sport en spel krijg je steeds nieuwe thema’s voorgelegd. Ik moest vooral aan m’n zelfvertrouwen werken. Me niet meer zoveel aantrekken van wat anderen van me vinden. Dat gaat gelukkig steeds beter. Ik heb me inmiddels ingeschreven voor de opleiding zorg en welzijn. Na de zomer ga ik weer naar school. Echt heel fijn dat ik weer iets ga doen.s

Ook bij Anouk sloeg het programma aan. Ze houdt van sport, speelt in dames 1 van M.O.C.’17 en geeft normaal gesproken trainingen aan meidenteams, maar kreeg aan het einde van haar periode bij Set Your Life Goals te maken met een flinke tegenvaller: een gescheurde kruisband. “Ik zat net te denken of ik een sportopleiding wil doen”, vertelt Anouk, “maar dat kan pas na de revalidatie. Flink balen. Maar ik denk dat ik die tijd gebruik om een andere opleiding te doen. Ik heb nu een vmbo tl-diploma, maar ik wil natuurlijk meer.”

Bij de F!tfabriek heeft ze veel gewerkt aan haar zwakke punt, zegt ze. “Ik moest assertiever worden, mijn mening durven geven. En dat gaat gelukkig goed. Dat merkte ik meteen tijdens trainingen. De meiden die ik train zitten in een lastige leeftijd. Er wordt veel gekletst. Als je dan net iets uitlegt is dat moeilijk. Nu heb ik geleerd ze op een normale manier aan te spreken. Meestal heb ik nu aan één waarschuwing wel genoeg.”

 

Meer weten over het traject? Kijk op www.stichtinglifegoals.nl/projecten/set-your-life-goals en meld je aan via www.setyourlifegoals.nl als dit traject ook wat voor jou is!

Fitfabriek Set Your Life Goals

De gehele Set Your Life Goals groep uit Bergen op Zoom

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.