Pieter Robyns: “Ik heb geleerd mijn enthousiasme voor de sport niet van deelnemers te verwachten.”

Pieter Robyns is een bekend gezicht voor kwetsbare mensen in Amsterdam. Jarenlang begeleidde hij dak- en thuislozen in de opvang. Sinds de corona-uitbraak komt hij vooral bij mensen die in isolatie dreigen te raken over de vloer. Vorig jaar heeft de sociaal werker bij de Life Goals Academie de opleiding tot Maatschappelijk Sportcoach gevolgd. “Ik kwam in contact met Life Goals omdat ze me voor een rugbyclinic vroegen. Ik heb in België op hoog niveau aan rugby gedaan, vandaar. Ik geloof heel erg in de kracht van sport, sport kan veel in een mens veranderen.”

“Maar je moet je wel bewust zijn van het feit dat het om kwetsbare mensen gaat. Vaak mensen met een laag zelfvertrouwen. Dat ze meedoen aan een training is al een overwinning. Ze moeten succesmomenten ervaren, even niet denken aan schulden en problemen, even lekker sporten.”

“Tijdens de opleiding heb ik geleerd mijn enthousiasme voor de sport niet van deelnemers te verwachten, maar dat enthousiasme wel nodig is om te kunnen sporten. Deze mensen moet je echt enthousiasmeren om te komen sporten. Voor hen is het woord ‘sport’ al een drempel. Eigenlijk moet je het over ‘bewegen’ hebben.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.