Nijmegen, 4 februari 2019 – Elke week staat Maatschappelijke Sportcoach van Life Goals Nijmegen, Malou van Erp (28), tussen haar jongens op het trainingsveld. Een balletje links, passje rechts, zo leert de maatschappelijk werker de Nijmeegse ‘zwerfjongeren’ goed kennen. De kennis die ze op het veld opdoet, gebruikt ze in haar functie als begeleider.

Wekelijks staan ze op het trainingsveld van SV Orion, de thuisbasis van Life Goals Nijmegen. Soms zijn het er zes, soms zijn het er tien. Allemaal jongens tussen de 18 en 23 jaar. Jongvolwassenen met een geschiedenis: ze zijn allemaal dak- of thuisloos geweest, hebben een psychiatrische aandoening en inmiddels onderdak gevonden bij de ‘Dwarsweg’, de Nijmeegse locatie van de zorginstelling RIBW Nijmegen & Rivierenland.

Stipt op tijd voor het voetbal
En ze zijn gek op voetbal. “We doen al jaren mee aan voetbaltoernooien”, zegt Malou. “Wat elke keer opviel: terwijl ze normaal gesproken met geen paard uit bed te krijgen zijn, zijn ze voor het voetbal op tijd wakker. Ook nu weer. Vanmorgen moesten we om 8 uur weg om op tijd te zijn voor het Life Goals Festival in Amsterdam. Ze waren stipt op tijd.”

Toen in 2017 het Life Goals Programma in Nijmegen van start ging, hoefde de maatschappelijk werker niet lang te denken. “Door samen te sporten leer je je cliënten beter kennen. Je kunt reacties en mentaliteit niet faken. Dat houd je niet vol. Ik herken de karaktereigenschappen, die kennis gebruik ik in de begeleiding. Tijdens het voetbal herken je in no-time of iemand een streber is of een ‘het-lukt-toch-allemaal-niet’ instelling heeft. Die inzichten zijn heel waardevol.”

Deel uitmaken van een team is belangrijk
Tijdens het sporten staat ze bewust niet voor de groep. De trainingen verzorgt Maatschappelijke Sportcoach Bas. “Ik sta tussen hen in en speel mee. Dat betekent ook dat ik tijdens het voetballen niet als begeleider met hen in gesprek ga. Wat ik zie, gebruik ik later als referentiepunt voor een gesprek. Dat werkt beter.”

Voor de jongens van de Dwarsweg is de wekelijkse training belangrijk. Malou: “Het is laagdrempelig. Deze jongens staan
op grote afstand van de maatschappij zoals jij en ik ‘m kennen. Datzelfde geldt voor iedereen met wie ze omgaan. Ze kennen weinig mensen met een ander leven dan zij. Als je jaren bezig bent geweest met overleven, steeds bent verhuisd van pleeggezin naar instelling en uiteindelijk op straat terecht bent gekomen, dan is sporten geen prioriteit, maar een luxe. Door het Life Goals Programma spelen ze nu bij een team. Dat is heel belangrijk voor ze.”

Life Goals Nijmegen

Maatschappelijke Sportcoach Bas en Malou van Erp.

Ritme opbouwen en verantwoordelijkheid nemen
“Door te voetballen via het Life Goals Programma kunnen ze weer een ritme opbouwen. Ze worden er ook niet gelijk uitgegooid als ze een keer te laat komen. Langzaam maar zeker leren ze wat er voor nodig is om samen te sporten. In een team spelen betekent dat je je verantwoordelijkheden neemt en elkaar daarop aanspreekt. Dat zijn ze niet gewend, maar zo leren ze het wel.”

Malou weet dat verschillende jongens op termijn graag bij een team van SV Orion willen spelen. “Dat is een mooi doel. Eerst werken we aan een stabiele basis, om vervolgens door te stromen naar een regulier team. Voor deze jongens zou dat een mijlpaal zijn. Dan ontmoeten ze mensen die ze in hun leefwereld nooit zouden tegenkomen.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.