Amsterdam, 2 oktober 2018 – Dinsdag 2 oktober was het dan zover. Pakhuis de Zwijger in Amsterdam vormde deze avond het decor voor de première van de documentaire ‘Buitenspelers’. In samenwerking met het Leger des Heils maakte Life Goals Nederland een meeslepende documentaire over de kracht van sport voor kwetsbare mensen.

Buitenspelers, over scoren en op je bek gaan
‘Buitenspelers’ volgt de Nederlandse deelnemers van de Homeless World Cup 2017, het wereldkampioenschap voor (ex-)dak en thuislozen, in Oslo op de voet. Op basis van hun persoonlijke ontwikkelingen op sociaal gebied werden de spelers geselecteerd om deel uit te maken van het Nederlands team. Niet het talent staat centraal in het team, maar het plezier en het geluk. Want wat zijn drie punten nou waard, als de glimlach op het gezicht ontbreekt?

In een sublieme vertolking door Bertina Kramer wordt de kijker meegenomen in het verhaal van de ‘helden’ van het Nederlands team. Ieder met zijn eigen indrukwekkende verhaal, ieder in zijn eigen emotie. Met een humoristische blik komen de alledaagse uitdagingen van hun leven aan bod.

Arne de Groote, Life Goals Nederland (rechts) en Rien Timmer, Leger des Heils (links) kondigen de documentaire aan

Het moment van de waarheid
Voor het eerst zal de documentaire in zijn geheel afgespeeld worden en zal het resultaat zichtbaar worden. Gespannen voor het resultaat en de reacties worden de gasten in ontvangst genomen. Deze avond waren ook de spelers van het Nederlands team aanwezig om zichzelf voor het eerst te zien ‘shinen’ op het doek.

Na de opening van Rien Timmer, Leger des Heils, en Arne de Groote, directeur Life Goals Nederland, was het zover. De lichten gingen uit en de documentaire projecteerde op het doek. Het meeslepende verhaal begon zich af te spelen.

‘Buitenspelers’ wekt zowel vreugde als verdriet op in de zaal. Een glimlach van geluk wanneer merkbaar is hoe de deelnemers zichtbaar gelukkig worden van kleine dingen. Verdriet wanneer de deelnemers hun woord doen. ‘‘Ik wilde dood, ik ben niets waard’’ zijn woorden die hard binnen komen. Woorden als deze laten de harten van het publiek scheuren. Alledaagse dingen, zoals liefde, respect en vertrouwen blijken ineens niet zo vanzelfsprekend te zijn.

De documentaire brengt goed in beeld dat de deelnemers van de Homeless World Cup elkaar onvoorwaardelijk steunen in deze alledaagse dingen. Als geen ander kennen zij elkaars gevoel en delen zij verdriet en vreugde. ‘‘Het is voor het eerst in mijn leven dat ik iets negatiefs om kan zetten in iets positiefs.’’, aldus een van de deelnemers. Onder de indruk kijkt en luistert het publiek naar de verhalen van de hoofdrolspelers.

De deelnemers zien zichzelf voor het eerst op het grote doek

Door het samen sporten in combinatie met de juiste begeleiding krijgen de deelnemers aanzienlijk meer vertrouwen en liefde in de loop van de documentaire. Ondanks alle shit in hun leven genieten de deelnemers zichtbaar. Even zijn zij in een omgeving waarin zij zichzelf kunnen zijn. Even geen ellende, alleen maar liefde. ‘’Ik voel me voor het eerst gewaardeerd en op mijn plek binnen een groep.’’, een uitspraak die opnieuw aanslaat in het publiek.

Met een open, maar positief einde sluit ‘Buitenspelers’ af met een aantal sfeerbeelden. Beelden die de kijker een warm gevoel geven. Liefde en respect. Koester deze levensbepalende begrippen. Ze kunnen je maken, maar ook breken. Heel hard breken. Dat laat deze documentaire maar weer eens heel goed zien.

Warme reacties
Het beeld springt op zwart. Onder een oorverdovende en staande ovatie betreden de helden van deze avond het podium. Stuk voor stuk met een grijns op het gezicht die aanstekelijk en ontroerend is. Een glimlach van geluk, zoals het altijd zou moeten zijn. Tegelijk met het zien van deze brede glimlachen is er de wetenschap in de zaal dat deze helden in hun dagelijkse niet altijd met deze glimlach rondlopen. Een hartverscheurende gedachte die heel veel steunende en waarderende reacties oplevert.

De deelnemers worden in het zonnetje gezet met een bosje bloemen. Deze avond stonden zij niet langs de zijlijn maar centraal in het veld en scoorden ze vreugde en geluk. Een nogmaals daverend applaus laat nog maar eens zien hoe indrukwekkend en hoe omarmd de documentaire wordt.

Deelnemers nemen de bloemen in ontvangst

 

Ruim een week later is de adrenaline nog steeds aanwezig binnen het team van Life Goals Nederland. We blikken terug op een avond die voor eeuwig in ons geheugen gegrift staat. Wat een overweldigende reacties! Intens en ontroerend.

Geraakt door de positieve reacties mogen wij vol trots bekend maken dat vrijdag 26 oktober aanstaande de documentaire nogmaals geprojecteerd zal worden op het scherm van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Voor kaarten klik hier.

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.