Woensdag, 13 juni 2018 – Op het Life Goals Festival Harderwijk X Veluwe Games wordt achter de schermen keihard gewerkt om van het evenement een groot succes te maken. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn de mannen en vrouwen van de opleiding tot Leider Sportieve Recreatie bezig.

Het is zaterdagavond een uur of 6 wanneer Dennis (34) op het verlate Life Goals Festival Harderwijk X Veluwe Games terrein aan de waterkant van Harderwijk rondloopt. Ontbloot bovenlijf, petje op en een sleutel in de hand waarmee hij de beugels van de tafels losschroeft waaraan vuilniszakken hebben gehangen. Hij is hier duidelijk op zijn plek. Af en toe maakt hij een grapje tegen een van de andere mannen en vrouwen die bezig zijn om de tafels, de boarding en het podium af te breken.

“Lekker optreden Dennis”
“Lekker optreden Dennis”, roept een bekende. “Dank je, ging best lekker ja.” Een uur stond Dennis als freestyle hiphopper op het podium dat hij nu aan het afbreken is. “Daar kan ik wat van mezelf in kwijt. Wat ik heb meegemaakt, het leven op straat. Daar kan ik mijn energie in kwijt, naast sport natuurlijk. Je moet bezig blijven.”

Dennis is één van de deelnemers die de opleiding tot Leider Sportieve Recreatie volgt. Door middel van de opleiding verkrijgen deelnemers inzicht in eigen gedrag, sterktes en zwaktes, ontwikkelen ze organisatorische vaardigheden en zijn ze in staat recreatieve behoeften te signaleren bij diverse doelgroepen. Veel van deze deelnemers zijn verbonden aan een hulpverleningsproject. Het Life Goals Festival Harderwijk X Veluwe Games vormde de absolute eindfase van het opleidingstraject. De mannen en dames hebben geholpen bij de opbouw, deelnemers hebben diverse side events georganiseerd en begeleid en ’s avonds werkten ze zich in het zweet om de boel weer af te breken.

Life Goals Festival Harderwijk X Veluwe Games

Dennis tijdens zijn optreden op het Life Goals Festival Harderwijk X Veluwe Games.

Deelnemers spelen een actieve rol
“De Veluwe Games zijn ontstaan vanuit de gedachte dat deelnemers zelf een actieve rol spelen bij evenementen”, zegt medeorganisator Steef van Montfoort. “Ook mensen die veel hebben meegemaakt in hun leven en als ‘kwetsbaar’ worden gezien, kunnen veel meer dan je denkt. De basis is dat je in hen gelooft. Als je dat doet en de begeleiding is goed, dan geef je ze zelfvertrouwen en laat je ze weer iemand zijn.”

Het is een aanpak waarin Stichting Life Goals Nederland en de Veluwe Games elkaar goed kunnen vinden en waar ook de gemeente Harderwijk achterstaat. Op zaterdag begeleidt Van Montfoort twee wethouders over het terrein. “Het mooie is dat ze hier niet hoeven zijn, maar dat ze uit eigen beweging komen.”

Life Goals Festival Harderwijk X Veluwe Games

LSR studenten en begeleiders Kees Grovenstein(linksonder) en Steef van Montfoort(rechtsonder).

Complimenten geven werkt
Dennis sjouwt ondertussen flink door. Tussendoor vertelt hij over zijn opleiding. “Over tweeënhalve week zit het erop, dan krijg ik mijn diploma.” En dan? “Dat weet ik nog niet precies, wat ik wel weet is dat ik veel heb geleerd. Ik sta nu weleens voor de groep. Dan moet je centraal staan, goed verstaanbaar zijn en complimenten geven. Dat werkt. Als ik dat blijf doen en positief blijf, dan is er vast wel ergens een plekje voor me. Sorry, nu moet ik door. De andere jongens wachten!”

Op 13 juli 2018 organiseren wij onze eerste Life Goals Kennisbijeenkomst met als thema: Deelnemersparticipatie. Hoe kun je deelnemers een rol geven binnen jouw sportprogramma?  Hoe kan je deelnemers zichzelf optimaal laten ontwikkelen? Maatschappelijke Sportcoach van het eerste uur, Kees Grovenstein, heeft door de jaren heen veel ervaring opgedaan over het implementeren van deelnemersparticipatie binnen zijn sportprogramma. Tijdens de bijeenkomst zal hij ervaringen delen en tips & tricks geven hoe deelnemersparticpatie geïmplementeerd kan worden. Voor meer informatie klik hier.

Join the discussion One Comment

  • Robbert van Barneveld says:

    Wat was het weer een feesetje in Harderwijk ! Leuke partijtjes voetbal en een ontzettend leuke sfeer ! Tot 28 juli bij ons in Amsterdam !!!! Robbert

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.