“Een gemiste oproep”

Utrecht, 10 oktober 2017 – Het Life Goals team is sinds kort uitgebreid met Tara van den Berg (foto, links). Tara is bokstrainster van beroep en heeft zich tijdens haar studie verdiept in sport voor persoonlijke ontwikkeling. Bij Life Goals ondersteunt Tara bij het geven van de cursus tot Maatschappelijke Sportcoach. Wat heeft Tara met Sport als Middel? Wat heeft sporten voor haar betekend? Je leest het in blog nummer 9!

Op mijn telefoon zie ik een gemiste oproep van Dico de Jager, oud studiegenoot van de opleiding sportbeleid en sportmanagement. De opleiding waar ik na een half jaar mee ben gestopt. Ik kwam er achter dat ik minder had met leren over management en meer met leren over mensen. In een studie pedagogiek vond ik wat ik zocht. Binnen de studie kon ik mijn passie voor sport combineren. Inzichten over persoonlijke ontwikkeling, onderwijskunde en als klap op de vuurpijl een onderzoek naar de waarde van vechtsport voor jongeren. De laatste zware maanden van mijn afstudeertraject heeft het onderwerp mij steeds opnieuw gemotiveerd om door te gaan. Met goed resultaat, want ondertussen ben ik dan toch echt afgestudeerd.

Kracht van sport
Maar goed, die gemiste oproep dus. Terwijl ik terugbel en de beltoon een aantal keer hoor overgaan bedenk ik dat Dico bij Life Goals werkt, een organisatie die ik al een paar jaar volg. Uit eigen ervaring weet ik hoeveel sport kan betekenen. Het heeft me bovenal veel plezier, maar ook meer vertrouwen en zelfverzekerdheid gegeven. Mijn persoonlijke liefde is sinds vele jaren boksen, en sinds kort ook kickboksen. Maar ik geloof dat elke sport iets bijzonders heeft en kan bijdragen aan je ontwikkeling. Dat Life Goals zich daarvoor inzet vind ik prachtig. De kracht van sport zit hem in de mensen met wie je sport, de trainer en je teamgenoten, en natuurlijk het spel zelf. Door de samenwerking met gemeenten, zorginstellingen en de doelgroep zorgt Life Goals ervoor dat sport op een duurzame en krachtige manier wordt ingezet als middel, precies op de plekken waar het nodig is.

Aan de slag
Oké, nu echt terug naar dat belletje. Of ik misschien aan de slag wil als trainster bij de cursus Maatschappelijk Sportcoach? Ik hoef er niet eens een seconde over na te denken. Ik geef al een aantal jaar training als bokscoach en zie in mijn trainingen vaak hoeveel meer je kunt halen uit een sportles. Tijdens het sporten laten mensen zichzelf echt zien. Soms is dat één en al gezelligheid, soms wordt er juist pijnlijk helder waar iemand tegenaan loopt. Beide elementen zijn mooi, want als trainer kun je daar iets mee. Voorwaarde is wel dat je dit op de juiste manier doet, en binnen een veilige omgeving. De cursus Maatschappelijk Sportcoach leert (toekomstige) sportcoaches en professionals uit de zorg om op een verantwoorde en doeltreffende manier sport in te zetten als middel. Net als bij een gewone sportles is het mijn taak om de cursisten te laten nadenken over eigen handelen, en daar aan toe te voegen vanuit mijn ervaring en theoretische onderbouwing.

Toekomstmuziek
Inmiddels heb ik de eerste cursus achter de rug, samen met collega’s Marcus Jan en Dico hebben we een groep gemotiveerde zorgprofessionals van het Centrum voor Dienstverlening Rotterdam opgeleid tot Maatschappelijke sportcoach. Het enthousiasme van de groep en de deskundigheid waarmee de cursus is opgebouwd zorgde voor een bijzondere kennismaking met het Life Goals trainerschap. Deze maand is er weer een nieuwe cursus gestart in Maastricht, en ook in de maanden daarna staat er weer veel op de planning. Dit belooft alleen maar veel moois voor de toekomst…

Benieuwd geworden naar de cursus Maatschappelijke Sportcoach en wil je weten of het iets voor jou is? Klik dan hier.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.