Utrecht, 13 september 2017 – Elk jaar neemt Life Goals Nederland deel aan de Homeless World Cup. Dit jaar was Oslo het gastland. Vanuit het Leger des Heils platform: Strijdkreet, is Bertina Kramer meegegaan als filmmaakster. Het gehele traject heeft zij door middel van film in kaart gebracht. Ze heeft de deelnemers tijdens de voorbereidingen en op de Homeless World Cup intensief gevolgd. Vivian is één van hen.

Vivian: “Ik woon nu twee jaar op mezelf. Ik doe een opleiding en heb een eigen huisje. Het gaat goed met mij, maar dat is wel anders geweest.” Ze glimlacht verlegen. We zijn op trainingsweekend, op een kampeerboerderij ergens in Drenthe, ter voorbereiding op de Homeless World Cup Oslo. Vivian is aangedragen door haar voetbalteam én geselecteerd. “Ik denk omdat ik een goede verdediger ben. Maar misschien ook omdat ik fanatiek ben. Ik vind het echt spannend. Maar ik ga het sowieso aan. Nieuwe mensen leren kennen en mezelf laten zien.”

Depressie
Ze giechelt. Dat doet ze heel vaak. Dat past bij mij, legt ze uit. “Vroeger was ik heel verlegen, kwam ik niet voor mezelf op. Toen ik zestien jaar was, kreeg ik een vriend. We kregen een dochter. Vlak na haar geboorte raakte ik in een depressie, waarna er dingen zijn gebeurd waardoor ik haar nu al twee jaar niet meer zie.” Vlak voor het trainingsweekend was er een rechtszaak over de vraag of ze haar dochter weer mag zien en hoe vaak. “Er is besloten dat ik haar nu eens in de drie weken mag ontmoeten. Ik weet nog niet wanneer dat ingaat, daar krijg ik nog een brief over.”

Supergemotiveerd
Het trainingsweekend is niet alleen voetballen, er zijn ook sociale sessies en activiteiten waardoor de deelnemers elkaar beter leren kennen. “Ik dacht: ik ga lekker op vakantie, maar nee. Het is intensief , maar ook echt leuk. Ik leer de andere deelnemers beter kennen en dat is goed voor het teamgevoel.” Vivian vindt het spannend, maar is van plan alles te geven. “Ik ga echt m’n best doen. Het is niet zomaar wat, de Homeless World Cup. Ik ben supergemotiveerd.”

Vivian Homeless World Cup

Vivian (rechts) tijdens het Homeless World Cup trainingsweekend.

 

Uitlaatklep
Voetbal betekent heel veel voor Vivian. “Het is
 een uitlaatklep, een manier om mijn hoofd leeg te maken van de alledaagse sleur, van de dingen die ik meemaak. Op de Homeless World Cup wil ik mezelf honderd procent geven in het veld. Maar ook buiten het voetbal wil ik dat. Ik wil mezelf overtreffen. Dat is het enige wat ik kan doen: aan mezelf werken, zodat ik er zo goed mogelijk voor mijn dochter kan zijn. Meedoen doe ik uiteindelijk ook voor haar. Mijn droom is om mijn dochter weer te zien. De Homeless World Cup helpt mij daar echt bij. Ik word beter op sociaal vlak, ik kan mezelf ontwikkelen en werk aan mijn zelfvertrouwen.”

In de volgende rubriek: Hoe verging het Vivian op de Homeless World Cup?

Tekst: Bertina Kramer, Strijdkreet/Leger des Heils
Foto’s: Bertina Kramer & Lennaert Ruinen

Bertina Kramer is filmmaakster bij het platform Strijdkreet van het Leger des Heils. In samenwerking met Life Goals is het Homeless World Cup traject van begin tot eind gefilmd. Volgens planning zal de documentaire in december 2017 in premiere gaan. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.