Life Goals deelt graag haar mening over actuele discussies die te maken hebben met de doelgroep van de stichting: kwetsbare mensen. In bijgaand opinieartikel pleit Wessel Schaling voor uitbreiding van de geplande experimenten met de bijstand.

-Geen eisen en verplichtingen, maar echt contact en juiste prikkels-

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft vier gemeenten toestemming gegeven te experimenteren met de bijstand. In een uitgebreid artikel van De Volkskrant wordt het experiment toegelicht. Harde eisen en verplichtingen werken niet, zegt Wessel Schaling van Stichting Life Goals. Echt contact en juiste prikkels wel.

Als de economie maar aantrekt profiteert uiteindelijk iedereen, was de redenering, ook de mensen die normaal gesproken achter in de rij staan als er weer vacatures zijn. Het blijkt een wensgedachte. In Nederland staan alle seinen al tijden op groen, maar niet iedereen profiteert. Werkgevers durven hun vingers niet te branden aan mensen die in het ‘granieten’ bestand zitten.

Dan duurt het meestal niet lang voordat de discussies losbarsten. Wat werkt beter: een harde hand, een zachte hand, een andere aanpak? De afgelopen tien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met mensen die tot dat granieten bestand worden gerekend. We richten ons op een ‘moeilijke’ groep: (ex)verslaafden, dak- en thuislozen, tienermoeders, vluchtelingen, ex-gedetineerden. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze kwetsbaar zijn, het in hun eentje niet redden.

Harde hand werkt niet, een soft approach evenmin
Dat betekent niet dat ze niet in beweging te krijgen zijn, mits de juiste methodiek wordt toegepast. We hebben geleerd dat een harde hand niet werkt – deze mensen zijn al gehard door het leven. Eisen stellen en verplichtingen opleggen hebben geen zin. Een soft approach evenmin. Dan word je niet serieus genomen.

Wat werkt dan wel? Een aantal zaken is essentieel. Het belangrijkste: écht contact. Dat is stap één. Deze mensen staan – vaak al vele jaren – aan de zijlijn met een reden. De meesten hebben niet of nauwelijks een opleiding, zijn geïsoleerd geraakt en hebben bijna altijd een laag zelfbeeld.

Is er contact gemaakt en een vertrouwensband, dan kan er gewerkt worden aan zelfinzicht. Dat is stap twee. Wij vertellen mensen niet wat ze moeten doen. Dat werkt niet. De enige manier om mensen zover te krijgen aan zichzelf te gaan werken, is als ze zelf inzicht hebben gekregen in hun gedragspatronen. Die vormen een belemmering om vooruit te komen.

Geen verplichtingen, wel verwachtingen
Derde stap: mensen prikkelen, inspireren en activiteiten laten ondernemen waar ze zelf energie van krijgen. Om mensen van de bank te krijgen, werken verplichtingen niet, verwachtingen wel.

Er zijn verschillende methodes om mensen in beweging te krijgen. Wij gebruiken sportprogramma’s. Sport is laagdrempelig – voetballen, hardlopen of wandelen kan vrijwel iedereen. Met sport komen mensen erachter wie ze zijn, maken ze vrienden, voelen ze zich weer onderdeel van een team. Zo ervaren ze steun van anderen en zijn zij bereid zich in te zetten voor anderen. Voor mensen die jarenlang een geïsoleerd leven hebben geleid is dit een belangrijke stap.

Het is goed dat de overheid gaat experimenteren met de bijstand. Die experimenten mogen alleen best wat meer creativiteit bevatten. De mogelijkheid mensen te prikkelen met verdiensten naast de uitkering is mooi, maar waarom niet andere vormen van zingeving inbrengen? Om mensen in beweging te krijgen moet je erachter komen wat hen drijft. Voor de een is dat wandelen of voetballen bij een club, bij een ander zingen in een koor of werken in de tuin.

Creatievere aanpak voor mensen uit het granieten bestand
Dit zal niet alleen leiden tot de persoonlijke ontwikkeling van veel mensen, maar ook tot bewijslast voor een meer creatieve aanpak van de problematiek van mensen uit het granieten bestand.

Tenslotte nog een realiteitscheck: we hebben de afgelopen jaren duizenden mensen verder geholpen, maar dat betekent niet dat ze nu keurig van 9 tot 5 achter hun bureau zitten. Velen doen vrijwilligerswerk, maar de realiteit is dat voor de meesten een betaalde baan een brug te ver is. Als dat de verwachting is, dan komt Klijnsma van een koude kermis thuis.

Wessel Schaling is landelijk coördinator bij Stichting Life Goals
Meer weten over de werkwijze van Life Goals? Zie:
https://stichtinglifegoals.nl/over-ons/hoe-werken-wij/strategie/

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.