Utrecht, 30 maart 2017 – Kort maar krachtig was het optreden van Queen P tijdens het Life Goals Festival in Enschede. De rapster maakte indruk op de aanwezigen.

Een optreden van Queen P is het beste te vergelijken met een wandeling door een windtunnel: als je niet oppast, word je volledig omvergeblazen. In haar geval met rauwe raps over huiselijk geweld, mishandeling en andere ellende die ze zelf heeft gemaakt.

Genoeg shit meegemaakt
“Dit volgende nummer gaat er over dat je niet te veel achterom moet kijken, maar vooral vooruit!”, kondigt de rapster Queen P haar volgende nummer aan. “Zelf heb ik ook genoeg shit meegemaakt, net als jullie… Het nummer heet Fast Forward.”

De voetballers hangen deze middag in Enschede aan haar lippen. Het is een kort optreden. Tussen de voetbalveldjes bij de Performance Factory waar teams met mensen uit de maatschappelijke opvang uit heel Nederland met- en tegen elkaar spelen, zingt ze drie nummers. Na twee raps sluit ze af met een gospel waarin ze haar liefde voor God verkondigt – voor liefde voor een kerel is er voorlopig geen plek.

Moed om iets van m’n leven te maken
Na het optreden maakt de grimmige blik plaats voor een vriendelijke glimlach. Queen P wordt weer Petra Pelties, een jonge vrouw die haar ervaringen gebruikt om anderen een hart onder de riem te steken.

Bij het Life Goals Festival is ze op de goede plek: één voor één schuiven de voetballers aan om even met haar te kletsen.

“Ik wilde je even zeggen dat ik het fantastisch vond.” En weg is hij weer.

“Je geeft me weer moed om iets van m’n leven te maken. Dank je wel”, zegt een voetballer met PSV-shirt. Hij heeft tranen z’n ogen.

“We zingen je liedjes vaak in de kerk”, zegt een Venlose. “Daar krijgen we veel energie van.”

Queen P, een bewogen leven
“Mooi hè, dit soort reacties krijg ik vaak na optredens. Dit is de reden waarom ik muziek maak, waarom ik motivatiespeeches houd en workshops geef. Ik wil de mensen vooruit laten kijken”, zegt Pelties. “De mensen hier hebben problemen of problemen gehad, voor hen treed ik graag op. Zeker als er in mijn hometown wordt gevoetbald.”

Exact tien jaar geleden probeerde Peties’ ex haar te vermoorden. Ze was toen hoogzwanger. Het was een dieptepunt in een bestaan waar geweld normaal leek. Of ze er niet moe van wordt elke keer weer te vertellen dat je ex je probeerde te vermoorden? “Ik kijk vooruit, dat wil ik de mensen hier ook meegeven. Ik wil de mensen een hart onder hun riem steken. Als mijn verhaal hen kan inspireren, dan vertel ik mijn verhaal. Dat is kennelijk mijn pad. Ook daarom is mijn levensverhaal opgetekend in mijn boek, Queen P, Een bewogen leven.”

Pelties positivisme is mede gebaseerd op haar vertrouwen in God. “Het geloof geeft me kracht. Daar zing ik ook over. Ik ben opgevoed volgens de gereformeerd vrijgemaakte leer. Maar jaren was God ver weg, zag ik God als een straf. Nu zie ik alleen liefde.”

Je kunt Queen P volgen via https://www.facebook.com/queenpofficial/