Homeless World Cup

Nederlandse selecties doodop, maar voldaan op WK

By 17 July 2016 No Comments

Lang, zwaar, hectisch en de laatste loodjes; die superlatieven typeerden de laatste dag van de Homeless World Cup in Glasgow. Waar het een week lang regende en niet alleen water; het regende doelpunten, het regende virtuoze voetbalmomenten, het regende nieuwe contacten en het regende een schat aan nieuwe, onvergetelijke ervaringen. De Homeless World Cup in Glasgow, waar Mexico de dubbelslag van vorig jaar in Amsterdam prolongeerde en zowel bij de dames als de heren de wereldtitel veroverde. Glasgow, waar twee Nederlandse selecties in meerdere opzichten positief verrasten.

‘In voetbaltechnisch, of liever gezegd prestatief opzicht, maar niet in mindere mate ook in sociaal opzicht’, blikte teammanager Wessel Schaling gisteravond laat na een lange en enerverende dag terug op het WK met meer dan vijfhonderd spelers en speelsters afkomstig van 52 verschillende landen. ‘Als ik naar de mannen kijk… ongelooflijk. Winst of verlies, ongeacht het aantal doelpunten, ongeacht de nederlaag. Ze stapten keer op keer terecht met opgeheven hoofd van het veld af omdat ze er tot het uiterste voor streden. Keer op keer zorgden ze voor een teamspirit, die elke tegenslag deed vervagen door een bijna onverwoestbaar sociale onderlinge band.’

Sociale aspecten die de meiden van bondscoach René van Rijswijk met name tentoonstelden door veel internationale contacten te leggen. Voetbal vormt de rode draad tijdens het evenement, maar het zijn vooral de sociale en positieve ervaringen die voor de winstpunten zorgen. ‘Het zijn mensen, van wie niet iedereen even makkelijk contact maakt of daar moeite mee heeft. Wat ik de afgelopen week heb gezien is dat ze daarin stappen vooruit hebben gemaakt en dat is een ervaring van onschatbare waarde die ze mee naar Nederland nemen.’

Dat het prestatief misschien wat beter had gekund nemen beide team volgens Schaling op de koop toe. ‘Voorafgaand aan het toernooi was al duidelijk dat we niet mee zouden doen met de topteams, maar de vrouwenselectie heeft daarbij nog voor een paar leuke stunts gezorgd. Luca, een van de jongens, bedankte ons na de laatste wedstrijd voor een topweek. De teams gingen helemaal los vrijdagavond tijdens een karaokeavond en er zijn heel veel contacten gelegd. Ik denk dat we kunnen terugkijken op een zeer geslaagde Homeless World Cup.’

De Nederlandse teams keren vandaag terug op Nederlandse bodem. De beide nationale selecties en begeleiding zetten om 16.00 uur weer voet op Nederlandse bodem als vlucht KL1476 is geland op Schiphol.