Dutch Street CupHomeless World Cup

Bondscoach Van Rijswijk positief over loting WK

By 23 May 2016 No Comments

Hoezo, geen oranje op een groot internationaal voetbaltoernooi? Nederland mag dan niet deelnemen aan het komende EK voetbal in Frankrijk, maar is deze zomer wel degelijk van de partij op een mondiale voetbaleindronde. Met een dames- en herenselectie komt Nederland van 10-16 juli uit op de Homeless World Cup in Glasgow. Vanmiddag vond in de Schotse hoofdstad de loting plaats. 

De Nederlandse dames zijn ingedeeld in groep B met Kenia, Schotland, Kirgizië, Noorwegen, Wales, Ivoorkust en de Verenigde Staten. De Nederlandse mannen spelen in groep E en ontmoeten de teams van Nigeria, Zwitserland, Italië, Noord-Ierland en Roemenië. Bondscoach René van Rijswijk reageerde positief op de loting: “We ontlopen in ieder geval de finalisten van vorig jaar, Mexico en Chili.”

De oud-speler van Cambuur Leeuwarden en NEC Nijmegen staat nu voor de zware taak om zijn equipes samen te stellen. De bondscoach heeft de keuze uit maar liefst 520 spelers die uitkomen in de Dutch Street Cup, het straatvoetbalfestival voor mensen uit de maatschappelijke opvang. Volgens Van Rijswijk zijn voetbaltechnische kwaliteiten van ondergeschikt belang en is juist maatschappelijke ontwikkeling doorslaggevend. “In de Dutch Street Cup gaat het niet om winst of verlies, maar om persoonlijke groei. Onze spelers en speelsters hebben veelal een bewogen leven. Het voetbal inspireert hen weer mee te doen,” aldus Van Rijswijk.

En dus is er voor de jongens en meiden uit de Dutch Street Cup de meest zenuwslopende periode aangebroken. Maandelijks kwamen zij in actie op toernooidagen in Eindhoven, Rotterdam en afgelopen zaterdag in Almere. Van Rijswijk bezocht met zijn staf de straatvoetbaltoernooien, en zal zich de komende dagen met zijn assistenten terugtrekken om zich te buigen over welke voetballers en voetbalsters het verdienen om Nederland op het WK in Glasgow te vertegenwoordigen.

Vorig jaar trad Amsterdam op als gastheer voor een grandioze (en door de aanwezigheid van koning Willem-Alexander letterlijk koninklijke) editie van de Homeless World Cup. Het WK biedt meer dan 500 spelers over de hele wereld een opstap naar een betere toekomst. Liefst 64 teams uit 52 landen melden zich in juli in de Schotse hoofdstad voor de Homeless World Cup 2016. Woensdag 1 juni wordt de Nederlandse selectie bekend gemaakt door Stichting Life Goals.