Dutch Street Cup

Jerel en Daryl vinden weg omhoog door voetbal: ‘Ik wil mijn eigen toekomst weer bepalen’

By 19 May 2016 No Comments

Dat je heel diep kunt zinken, weten Jerel en Daryl als geen ander. Maar dat geen dal te diep is om er weer uit te konen, dat weten deze twee jongens uit Almere ook. Oké, met hulp van en mede dankzij voetbal. Twee jongens, die een levend voorbeeld vormen dat voetbal – of sport – je leven een positieve wending kan geven. En laat dat nou de missie zijn die Life Goals zich ten doel heeft gesteld: Move to Inspire, Inspire to Move! Of, zoals Daryl zegt: “Ik wil mijn eigen toekomst weer bepalen!”

“Zoals ik mezelf heb laten vallen… Man, dat wens je je ergste vijand niet toe. Mijn leven staat nu weer op de rails ja. Ik heb nu een baan, woon weer bij mijn moeder en ben bezig met voetbal. Mijn grote liefde, die ik weer heb gevonden dankzij de Dutch Street Cup. “Maar dat is weleens anders geweest”, stelt de nu 23-jarige Daryl nuchter vast. Door omstandigheden, noemt hij het zelf, mislukte het bij het ROC. “Ik kreeg één kans, maar eentje. Oké, mijn fout dat ik die niet heb gepakt. Stom, dat besef ik nu, maar daar ging het goed mis. Ik zeg nu, “had me nog een kans gegeven”. Ik weet nu dat ik het toen anders had moeten aanpakken.”

Zeventien was ‘ie, een koppige en eigengereide puber. Op straat hangen met vrienden en blowen. Dat was misschien nog het minst erge. Daryl raakte dakloos. Zijn grote voorliefde, waarin er een mooie toekomst voor hem leek weggelegd, verzandde in een hobby. Iets wat in ieder geval niet meer serieus werd genomen. Door hemzelf tenminste. “Op een geven moment dacht ik zo kan het niet langer. Hier moet ik een oplossing voor vinden. Ik kwam toen in contact met Perspectief van het Leger des Heils, waar ook een vriend van mij was terechtgekomen. Via hem kwam ik in contact met de Dutch Street Cup… daar heb ik mezelf weer hervonden.”

DSC-Jeral-20

Jerel vond zijn weg terug via voetbal

En dat geldt niet minder voor Jerel. Op het voetbalveld heeft hij geleerd dat mensen fouten maken, dat je irritaties kunt temperen en niet hoeft te vertalen in een extreem agressieve reactie. Juist dat felle temperament bracht hem zo vaak in de problemen. Het deed zijn relaties stranden. Het zorgde, zoals hij het zelf noemt, voor een reeks tegenslagen die hem in een negatieve spiraal drukten. Relaties liepen stuk op basis van zijn opvliegende karakter. Hij kwam op straat te staan. Om confrontaties te vermijden, trok hij zich terug in zijn eigen wereldje. Zijn sociale leven daalde af naar een dieptepunt. Via het Leger des Heils leek het even de goede kant op te gaan, tot het faliekant misging in zijn laatste relatie.

“Wat ik nooit van mezelf had verwacht maar wat wel gebeurde is dat ik ook geweld ging gebruiken. Omdat ik geïrriteerd raakte, heb ik mijn vriendin mishandeld. Ik heb toen een paar dagen vastgezeten. Dat is voor mij het keerpunt geweest.” Even wordt hij overmand door emoties. “Dat ik het zover heb laten komen”, mijmert hij. Het leidde er wel toe dat hij besloot aan de noodrem te trekken. Hij vond opnieuw een plek bij het Leger des Heils en… in het voetbal. Voetbal heeft het korte lontje van Jerel weer wat langer gemaakt.

“In het voetbal heb ik mezelf weer gevonden. Het geeft je structuur en het geeft een doel. Je leert focussen, omgaan met anderen mensen, sociaal zijn en respect hebben. Het helpt me verder. Niet alleen op het veld, maar ook daarnaast in het leven. Dat ziet er weer een stuk rooskleuriger uit daardoor”, klinkt het eensluidend.

Jerel en Daryl zijn twee spelers van het Dutch Street Cup team uit Flevoland. Zij spelen zaterdag mee met hun team tijdens de Dutch Street Cup in Almere. Het straatvoetbalfestival vindt plaats tussen 10.00 en 17.00 op het Esplanade in Almere.