Homeless World Cup

‘De Zuid-Afrikaanse dans’

By 19 September 2015 No Comments

AMSTERDAM, 19 september – Eweewee… eweewee… Zuid-Afrikanen smaakmakers Homeless World Cup

Daar gaan ze. Luid zingend, dansend. Een – ongetwijfeld – bekend Zuid-Afrikaans lied. Een voorzanger, de rest volgt hem. eweewee… eweewee…

Het is een vast ritueel voor elke wedstrijd. Het schema hoef je niet in de gaten te houden. Je weet wanneer de Zuid-Afrikanen moeten spelen. Het begint al in de kleedkamers achter in de hoek in het spelersgedeelte van het terrein. Een van de spelers zet in, de rest volgt hem. Ze houden dansend een vast patroon aan, een heerlijk meeslepend ritme. eweewee… eweewee…

Dan stoppen ze even, vormen een kring en krijgt het lied een andere wending. Een soort refrein dat wordt gezongen. En weer een vast patroon, nu anders dan tijdens het lopen. Er worden bewegingen bij gemaakt, die vast en zeker onderdeel zijn van de tekst die ze zingen. Dan zet de groep zich weer in een voorwaartse beweging, want stil staan ze geen moment. Ze stampen met de voeten en vervolgen hun weg. eweewee… eweewee

Elke keer weer gaan de Zuid-Afrikanen zo hun wedstrijd in. Ongeacht wind, regen of zon. Het ritueel herhaalt zich voor elk duel. Zeven dagen lang dansen de voetballers uit het land van Nelson Mandela zingend naar het stadion, naar het veld en tijdens het wachten als ze het veld op moeten. eweewee… eweewee…

De weg terug gaat niet anders. Het Zuid-Afrikaanse theater, want ze trekken veel bekijks, verplaatst zich al swingend weer naar de kleedkamers. Mobieltjes gaan de lucht in om ze te filmen, omstanders klappen mee. Ja, zonder enige twijfel mogen we de Zuid-Afrikanen de smaakmakers van de Homeless World Cup 2015 noemen. eweewee… eweewee

Tekst: Nol de Vries