Homeless World Cup

De kapper

By 15 September 2015 No Comments

AMSTERDAM, 15 september – Bij de kapper kom je alle laatste roddels te weten, bij de kapper worden verhalen verteld, want bij de kapper komt iedereen pas echt los.

Er is één kapper, waar de meest diepzinnig  én de meest indrukwekkende verhalen worden verteld. “Een jong meisje, net 14 die door haar eigen moeder drugs kreeg toegediend. Jongens van nog geen twintig jaar die op het punt hebben gestaan om zelfmoord te plegen. Dat soort verhalen. Verhalen die je raken en de echte verhalen die vertellen wie je bent.”

Aan het woord is Rogér del Prado  – “nee, helaas geen Prada”, zegt hij lachend – de initiator van homelessbarber.com. Het idee is niet nieuw, maar toen Rogér kennismaakte met de Amerikaanse versie moest en zou hij iets dergelijks ook in Nederland opzetten. “Ik werk bij de organisatie achter de goede doelen loterijen en doe, samen met mijn moeder, veel met vrijwilligerswerk. Ik kreeg het idee om er iets dieper in te gaan, thuis- en daklozen hun verhaal te laten vertellen om zo mensen een andere visie te geven en het stereotiepe beeld wat heerst te veranderen. Geloof me, als je die verhalen hoort… dan kijk je er echt anders tegenaan.”

Rogér vertelde zijn idee aan zijn huiskapper Ryan Wooter en zonder enige twijfel was deze direct enthousiast. Inmiddels bestaat er een website (www.homelessbarber.com) en Facebookpagina. Er lopen ondertussen twaalf man rond met een nieuw kapsel van Ryan. Ze hebben voor de camera gezeten en hun verhaal verteld. “Bizarre, heftige verhalen. Vaak drugs- en alcoholgerelateerd, maar ook verhalen die je ogen openen. Hoe simpel je datgene waar je hele leven op gebaseerd is kwijt kunt raken. Ik heb een jongen voor de camera gehad, die het prima voor elkaar had maar van de ene op de andere dag ongewild op straat kwam te staan. Dat zet je aan tot nadenken. Ik denk dat het goed is dat die verhalen openbaar worden, dat mensen zien wie er werkelijk achter de thuis- en daklozen zitten die ze zien. Het is mooi als ik het beeld dat mensen van ze hebben kan bijsturen.”

Deze week staan Rogér en Ryan op het terrein van de Homeless World Cup in Amsterdam . De rij voor de tent  groeit gestaag, ze doen – voor een gratis knipbeurt – hun verhaal. Sensatiezucht? Makkelijk scoren? In geen enkel opzicht. “We zijn heel duidelijk naar buiten toe. Wij vertellen iedereen dat we ze gratis knippen als zij voor de camera hun verhaal vertellen en we leggen ook uit wat we willen bereiken. Weet je wat opvalt? Dat ze op een evenement als dit volledig tot zichzelf komen. Sport laat ze zien dat je met een doel in het leven je leven weer kunt oppakken. En het mooiste is nog… als ik op een bankje in Amsterdam ga zitten heb ik er een groot aantal vrienden bij. “

Tekst: Nol de Vries