Dutch Street CupHomeless World Cup

Straatvoetbal als medicijn op Spuiplein in Den Haag

By 29 May 2015 No Comments

ZEIST, 29 mei 2015 – Op het Spuiplein in Den Haag vindt zaterdag een ronde van de Dutch Street Cup plaats. De Dutch Street cup is het Nederlands kampioenschap straatvoetbal voor mensen uit de maatschappelijke opvang. Teams van zorginstellingen verspreid over het hele land ontmoeten elkaar en voetballen voor een betere toekomst. Sport helpt hen hierbij de aansluiting te vinden in de samenleving.

Sport als middel in de Dutch Street Cup
In de Dutch Street Cup spelen ruim veertig teams uit Nederland tegen elkaar om de nationale titel. Niet alleen de sportieve prestaties staan voorop, maar met name de maatschappelijke ontwikkeling. De spelers hebben te maken met uiteenlopende onderwerpen, zoals dak- en thuisloosheid, verslaving, psychosociale stoornissen of ernstige gedrags- of financiële problemen. Via de Dutch Street Cup sporten zij wekelijks en wordt hen een duw gegeven in de juiste richting. Sport is hierin een belangrijke factor. Het helpt vriendschappen sluiten en maakt fit, mentaal en fysiek. Daarbij worden kwaliteiten en vaardigheden opgedaan die ieder kan gebruiken in de samenleving.

Competitieronde Dutch Street Cup op Spuiplein in Den Haag
De Dutch Street Cup wordt georganiseerd door Stichting Life Goals, in samenwerking met het Leger des Heils en andere Nederlandse zorginstellingen. De Dutch Street Cup op het Spuiplein in Den Haag is een van de twintig speeldagen van de straatvoetbalcompetitie. Teams uit Gouda, Rotterdam, Leiden, Utrecht, Rotterdam en Den Haag nemen het zaterdag tegen elkaar op. Het toernooi begint om 11.00 uur. Gert-Jan Freeke (directeur van het Leger des Heils Den Haag) verzorgd om 12.30 uur de officiële kick-off samen met Johan den Dulk, directeur van de Parnassia Zorg Groep. 

Homeless World Cup van 12-19 september in Amsterdam
Een selectie van spelers en speelsters uit de Dutch Street Cup vertegenwoordigt Nederland op de Homeless World Cup, die plaatsvindt van 12 tot en met 19 september 2015 op het Museumplein in Amsterdam. Verdeeld over ruim 45 verschillende landen, krijgen meer dan vijfhonderd spelers de unieke kans om hun eigen land te vertegenwoordigen op een wereldkampioenschap. Nederland vaardigt een dames- en herenteam af. Oud-profvoetballer Rene van Rijswijk begeleidt de vrouwenploeg en Nederlands bekendste straatvoetballer Soufiane Touzani neemt het mannenteam onder zijn hoede. Beiden bondscoaches houden tijdens het selecteren niet alleen rekening met sportprestaties: de technische staf houdt ook rekening met de maatschappelijke ontwikkeling van de deelnemers. De Homeless World Cup is life changing. Het biedt dak- en thuislozen en andere kwetsbare groepen uit de hele wereld een kans op een beter bestaan.