Dutch Street CupHomeless World Cup

Voetballen voor een nieuwe kans in Leiden

By 20 May 2015 No Comments

ZEIST, 20 mei 2015 – Op het Bevrijdingsplein in Leiden vindt zaterdag de Dutch Street Cup plaats. Aan deze straatvoetbalcompetitie nemen landelijk ruim veertig teams deel die bestaan uit cliënten van de maatschappelijke opvang. Sport helpt hen aansluiting te vinden in de samenleving.

Dutch Street Cup Leiden
In de Dutch Street Cup spelen ruim veertig teams uit Nederland tegen elkaar om de nationale titel. Niet alleen de sportieve prestaties staan voorop: maar met name de maatschappelijke ontwikkeling. De Dutch Street Cup in Leiden is een van de twintig speeldagen van de Dutch Street Cup. Teams uit Leiden, Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Maastricht, Venlo, Zaandam treffen elkaar op het Bevrijdingsplein. Roos van Gelderen, wethouder Jeugd en Zorg en Emmy Klooster, directeur De Binnenvest verzorgen om 12.30 uur de aftrap van het straatvoetbaltoernooi.

Persoonlijke ontwikkeling door sport
De Dutch Street Cup wordt georganiseerd door Stichting Life Goals, in samenwerking met het Leger des Heils en andere Nederlandse zorginstellingen, zoals de Binnenvest in Leiden. De straatvoetbalcompetitie is meer dan voetbal. De spelers hebben te maken met uiteenlopende onderwerpen, zoals dak- en thuisloosheid, verslaving, psychosociale stoornissen of ernstige gedrags- of financiële problemen. Via de Dutch Street Cup sporten zij wekelijks bij een sportvereniging en wordt hen een duwtje gegeven in de juiste richting. Sport kan hierin veel betekenen. Het helpt vriendschappen sluiten en maakt fit, metaal en fysiek. Daarbij worden kwaliteiten en vaardigheden opgedaan die ieder kan gebruiken in de samenleving.

Homeless World Cup van 12-19 september in Amsterdam
De Homeless World Cup Amsterdam 2015 vindt plaats van 12 tot en met 19 september 2015 op het Museumplein. Verdeeld over 64 teams, krijgen meer dan vijfhonderd spelers de unieke kans om hun eigen land te vertegenwoordigen op een wereldkampioenschap. Nederland vaardigt een dames- en herenteam af. Alle deelnemers van de Dutch Street Cup maken kans op een plaats in deze selecties. Oud-profvoetballer Rene van Rijswijk zal de vrouwenploeg begeleiden en Nederlands bekendste straatvoetballer Soufiane Touzani neemt het mannenteam onder zijn hoede. Beiden bondscoaches houden tijdens het selecteren niet alleen rekening met sportprestaties: de technische staf houdt ook rekening met de maatschappelijke ontwikkeling van de deelnemers. De Homeless World Cup is life changing. Het biedt dak- en thuislozen en andere kwetsbare groepen uit de hele wereld een kans op een beter bestaan.