Dutch Street CupHomeless World CupIn de media

Verslaafd, mishandeld of dakloos, maar voetballen tot ze erbij neervallen

By 19 May 2015 No Comments

OMROEP BRABANT, 16 mei 2015 – In hun sportoutfits met gymschoenen zie je niks bijzonders aan de voetballers op de Markt in Eindhoven. Ook hun fanatisme is dezelfde die je op elk ander voetbalveld tegenkomt. Toch heeft hier iedere speler een verhaal. Een moeizaam verhaal. Voormalig verslaafden, daklozen en gedetineerden speelden zaterdag hun beste voetbal om gekozen te worden om te spelen tijdens de Dutch Street Cup.

“Heerlijk om sportief bezig te zijn met vrienden”, zegt de Eindhovense Nick. Hij zit nu nog in een opvang, maar gaat binnenkort zelfstandig wonen. “En de kans dat je misschien straks niet alleen op het NK, maar ook op het WK speelt, maakt het extra mooi.”

Freestyle
Dit jaar wordt de Homeless World Cup in Amsterdam gehouden. Zaterdag was in Eindhoven de finaleronde voor deelnemers uit Zuidoost-Nederland om zich te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap. Freestyle voetballer Touzani is coach van dit Nederland elftal. Hij mag de spelers uitkiezen voor het Nederlandse ‘homeless’ team.

“Ik zat zelf vol vooroordelen over deze voetballers. Dacht dat ze nietsnutten waren en karakterloos. Wat heb ik me vergist. Sommigen kunnen ook nog eens aardig met de bal overweg. Als hun leven anders was verlopen, waren ze misschien wel prof geworden”, zegt de coach vol bewondering.

Nattigheid
De belangstelling van het winkelend publiek in Eindhoven valt wat tegen. De aanhoudende regen is een echte spelbreker. Mensen lopen gehaast voorbij. Bovendien zijn de natte tegels glad en glibberig.

“Jammer van die regen”, zucht woordvoerder Lars Timmermans van de organisatie. “Toch is het een succes. De spelers zijn enthousiast en voor hen doen we het.”