Dutch Street CupHomeless World CupIn de media

WK voetbal voor dak- en thuislozen komt naar Amsterdam

By 23 April 2015 No Comments

SPORTKNOWHOWXL, 23 april 2015 – Voor Nederland is het een primeur: het wereldkampioenschap voetbal voor dak- en thuislozen, de Homeless World Cup, komt voor het eerst naar ons land. Van 12 tot en met 19 september strijden teams uit de hele wereld in een heus stadionnetje met capaciteit voor vijfduizend toeschouwers op het Museumplein in Amsterdam om de titel, waarbij de stichting Life Goals voor de organisatie tekent.

XL15Homeless-1Alles draait om de beleving voor de deelnemers. “Het moet een onvergetelijke ervaring voor ze worden,” zegt Arne de Groote, directeur van Life Goals. “Het mooiste is het als het voor sommigen hun leven kan veranderen. Daarnaast laten we graag zien welke kracht sport heeft, we proberen dat zichtbaar te maken voor deze doelgroep en werken daarom veel samen met allerlei maatschappelijke organisaties.”

Trampoline richting succes
Het WK voor dak- en thuislozen kent een geschiedenis die teruggaat tot de eerste aflevering van 2003 en voortkomt uit de koker van de Schot Mel Young. De Groote: “Sindsdien wordt het jaarlijks in een ander land georga-niseerd. Het was al in Melbourne, Mexico-City, Santiago. De doorbraak kun je het WK van 2006 in Zuid-Afrika noemen. Dat was echt de tram- poline richting succes, het is geëxplodeerd richting de 48 deelnemende landen en 64 teams van nu. Het is een waanzinnig spektakel, te vergelijken met straatvoetbal. Het is prachtig om te zien hoe trots die mensen kunnen zijn. Dat wilden we dolgraag ook in Nederland.”

Life Goals was samen met de gemeente Amsterdam en het Leger des Heils de aangewezen organisatie voor het van de grond trekken van het WK in Nederland. De stichting is als jaren betrokken bij de nationale Street Cup, een competitie voor klanten van de maatschappelijke opvang.

“Met een karavaan trekken we door het land, telkens bouwen we de boel met de velden en de entourage opnieuw op”

“We ontwikkelen verschillende sportprogramma’s voor kwetsbare doelgroepen zoals dak- en thuislozen. Met het voetbal hebben we een nationale competitie, inmiddels wordt er in 25 steden gespeeld. Het is een gat in de markt gebleken, voor deze groep was er nauwelijks iets op sportgebied, er was een enorme behoefte. Tegenwoordig wordt er elke maand gespeeld, in de periode van maart tot en met september. Elke stad heeft een eigen team of zelfs verschillende teams. Met een karavaan trekken we door het land, telkens bouwen we de boel met de velden en de entourage opnieuw op. Zo werken we naar de finale in Amsterdam toe.”

3 veldspelers en een keeper
De deelnemers werken de wedstrijden af op een veld van 16 bij 22 meter. De spelvorm is vier-tegen-vier, met een vaste doelman en een gebied rond het doel waar de spelers niet in mogen. Van de drie veldspelers mogen er maar twee verdedigen, zodat er altijd een overtalsituatie voor de aanvallende partij is en er volop gescoord kan worden.

XL15Homeless-2

In voorbije jaren werd de winnaar van de Dutch Street Cup afgevaardigd naar het WK. Dat pakt Life for Goals nu anders aan. Freestylevoetballer Soufiane Touzani en ex-prof René van Rijswijk – bekend van RKC, Cambuur en NEC en zijn haardracht in een staart – fungeren als bondscoaches. Zij selecteren uit de competitierondes in Nederland de ploeg voor het WK.

“We hopen dat ze een eigen huisje willen, dat ze hun schulden kwijt willen, dat ze hun relatie terug willen”

“Ze zullen niet alleen naar de sportieve kwaliteiten kijken. Het gaat ook om de ambitie van een speler en welke doelen hij zichzelf stelt. We willen deelname aan het WK veel breder trekken dan alleen het spelen van wedstrijden. Ze zullen door het Leger des Heils op maatschappelijk gebied worden ondersteund, we willen ze een duw in de juiste richting geven en ook daarom werken we met sportpsychologen. We hopen dat ze doelstellingen via de sport formuleren. Bijvoorbeeld dat ze een eigen huisje willen, dat ze hun schulden kwijt willen, dat ze hun relatie terug willen, noem maar op.”

Steun internationale bonden
De Homeless World Cup is niet officieel geadopteerd door UEFA of FIFA, maar kan wel rekenen op steun van de internationale bonden. Hetzelfde geldt voor de KNVB. “We werken met de bond samen, zoals we dat ook doen met instanties als de gemeente Amsterdam en het Leger des Heils.”

Met het WK in de hoofdstad is circa 1,3 miljoen euro aan kosten gemoeid, rekent De Groote voor. “Dat lijkt veel geld, maar je moet bedenken dat het 48 deelnemende landen zijn en dat ze soms een vrouwen- en een mannenploeg hebben. Het zijn zo’n achthonderd mensen, ze moeten allemaal tien dagen gehuisvest worden en eten en drinken. We hebben naast een bedrag cash veel steun gehad van bedrijven, in de vorm van personele inzet of het gebruik van producten of diensten. Dat heeft ons veel geld bespaard.”

Stadionnetje op het Museumplein
Op het Museumplein in Amsterdam verrijst boven de vijvers een heus stadionnetje met drie voetbalveldjes en een capaciteit voor circa vijfduizend toeschouwers. De Groote:

“Als stichting hopen we de kracht van sport voor kwetsbare mensen zichtbaar te maken. De beeldvorming is vaak negatief, maar ze zijn niet zielig en vechten ook voor hun doelen. Bovendien hopen we publiciteit te genereren voor onze nationale activiteiten. Via lokale programma’s leiden we voor deze doelgroepen sportcoaches op, we begeleiden via de zogeheten Trainee Cup werkervaringsklussen bij clubs en via de Career Cup zijn er vorig jaar 400 mensen aan een baan geholpen. Sport is een geweldig middel om sociale doelstellingen te realiseren en dat willen we graag aan iedereen laten zien.”

Door: Marc Hoeben