Dutch Street CupHomeless World Cup

Tourstad Utrecht maakt plaats voor Dutch Street Cup op Neude

By 16 April 2015 No Comments

ZEIST, 16 april 2015 – In hartje Utrecht wordt dit jaar niet alleen gefietst, maar ook gestraatvoetbald. Op de Neude vindt zaterdag een nieuwe editie van de Dutch Street Cup plaats. De Dutch Street Cup is het Nederlands kampioenschap straatvoetbal voor mensen uit de maatschappelijke opvang. Ruim veertig deelnemende teams uit heel Nederland strijden om de nationale titel, en pakken tegelijkertijd door te sporten hun eigen beproevingen aan. Teams uit Utrecht, Leeuwarden, Zaandam, Eindhoven en Gent (België) treffen elkaar zaterdag op het straatvoetbaltoernooi, die door wethouder sport Paulus Jansen en Leger des Heils regio manager Theo de Korte om 12.00 uur officieel geopend wordt.  

Persoonlijke ontwikkeling door sport
De Dutch Street Cup in Utrecht wordt georganiseerd door Stichting Life Goals, in samenwerking met het Leger des Heils en Gemeente Utrecht. In totaal nemen 36 teams deel, die elkaar verschillende keren treffen tijdens achttien toernooien in het land. Teams uit Utrecht, Leeuwarden, Zaandam, Eindhoven en Gent (België) gaan zaterdag met elkaar de strijd aan. De straatvoetbalcompetitie is meer dan voetbal. De spelers hebben te maken met uiteenlopende onderwerpen, zoals dak- en thuisloosheid, verslaving, psychosociale stoornissen of ernstige gedrags- of financiële problemen. Via de Dutch Street Cup sporten zij wekelijks bij een sportvereniging en wordt hen een duwtje gegeven in de juiste richting. Sport kan hierin veel teweeg brengen. Het helpt vriendschappen sluiten en maakt fit. Daarbij worden kwaliteiten en vaardigheden opgedaan die ieder kan gebruiken in de samenleving.

Nationale selectie Dutch Street Cup vertegenwoordigt Nederland op WK straatvoetbal
Voorgaande jaren nam het winnende heren- en damesteam van de Dutch Street Cup deel aan de Homeless World Cup. Dat gaat in 2015 veranderen: voor het eerst in de geschiedenis van de Dutch Street Cup zijn er twee bondscoaches aangesteld die spelers gaan selecteren voor de nationale selectie. Niemand minder dan Soufiane Touzani (bondscoach heren) en Rene van Rijswijk (bondscoach dames) zullen deze taak op zich nemen. Alle deelnemers van de Dutch Street Cup maken kans op een plaats in de selectie. Voor de technische staf staat niet alleen de sport prestatie van de deelnemers centraal: de bondscoaches houden ook rekening met de maatschappelijke ontwikkeling van de deelnemers.

Homeless World Cup van 12-19 september in Amsterdam
De Homeless World Cup Amsterdam 2015 vindt plaats van 12 tot 19 september 2015 op het Museumplein. Verdeeld over 64 teams, krijgen meer dan vijfhonderd spelers de unieke kans om hun eigen land te vertegenwoordigen op een wereldkampioenschap. Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Life Goals in samenwerking met het Leger des Heils, gemeente Amsterdam en SportsGen sportmarketing. De Homeless World Cup is life changing. Het biedt dak- en thuislozen en andere kwetsbare groepen uit de hele wereld een kans op een beter bestaan.