Dutch Career Cup

Dutch Career Cup in Leiden: dauw op de velden & een felle herfstzon

By 24 November 2014 No Comments

LEIDEN, 24 november – Wethouder Marleen Damen, Werk en Inkomen, over de Dutch Career Cup: “Ook de komende jaren zullen we er in Leiden alles aan blijven doen om jongeren naar opleiding, stage of werk te begeleiden. Dit succesvolle project laat zien hoeveel er mogelijk is, als je nieuwe creatieve wegen durft te bewandelen.”

UVS bestaat honderd jaar!, meldt een bord. Het sportpark De Kikkerpolder aan de rand van Leiden ligt er schilderachtig bij. Dauw op de velden, een felle herfstzon zet het landschap in lichterlaaie, kwetterende vogels scheren over de bomen. Op de velden wordt al druk getraind. De twee teams van UVS Leiden hebben er zin in. “We gaan er voor”, bijt de aanvoerder me toe. “Dit is ons toernooi.”

 DSC_0010

Om 10.45u verricht wethouder Marleen Damen samen met UVS ere-voorzitter, Bart van Leeuwen, en UWV manager, Misha Schmidt, de aftrap. Gehuld in een UVS shirt beklemtoont de wethouder het unieke en baanbrekende karakter van de Dutch Career Cup. Haar woorden worden met applaus begroet, en als ze ook nog een balletje met de UVS teams trapt kan ze bij de spelers niet meer stuk. “Dat is nog eens een toffe hoge piet”, vertrouwt de aanvoerder me toe.

Team UVS Leiden

“Spelers klaar, scheids klaar, ballen maar”, roept dj Pepe klokslag 11.30u. Het toernooi Dutch Career Cup Leiden is begonnen. Er wordt met veel inzet en passie gespeeld door de teams van ADO Den Haag, PEC Zwolle, Almere City, DOVO Veenendaal, Waterland en UVS Leiden. Vooral de wedstrijden van de twee thuisploegen maken de nodige emoties los. “Laat zien dat we al honderd jaar bestaan”, roept een supporter als UVS 2 het tegen eredivisie grootmacht ADO Den Haag opneemt. Maar er wordt ook sportief gespeeld. Op een paar strubbelingen na verloopt het toernooi vlekkeloos. “Je ziet hoe belangrijk zo’n toernooi voor de Dutch Career Cup deelnemers is”, zegt de coach van UVS. “Ze leren er als team op te trekken, respect te hebben voor de tegenstander en verlies te incasseren, stuk voor stuk kwaliteiten die ze ook nodig hebben als ze de stap naar de arbeidsmarkt zetten.”

De finale tussen UVS 2 en Waterland is een regelrechte thriller die uiteindelijk in het voordeel van de thuisploeg wordt beslecht. ” Die cup blijft bij ons in de prijzenkast”, verzucht een UVS speler vol trots. De Fair Play Cup voor het meest sportieve team gaat naar DOVO Veenendaal.

UVS Leiden 2 winnar

“Het was een prachtige dag met een heel mooi initiatief waarop de gemeente, Life Goals, UWV en USG Restart trots kunnen zijn, zegt UVS ere-voorzitter, Bart van Leeuwen, bij wijze van afscheid. “Wat ons betreft willen we hier graag aan blijven meedoen.”

Column – Johan Kelders