Dutch Street CupHomeless World Cup

‘Morele winnaars’ Nederland bereiken hoogste notering ooit op WK

By 26 October 2014 No Comments

SANTIAGO, 26 oktober – De Nederlandse teams hebben geschiedenis geschreven op de Homeless World Cup in Chili. De heren eindigden op de 8e plaats: de hoogste notering van Oranje op het toernooi ooit. De dames werden 6e. Morgen keren de teams terug naar Amsterdam, waar ze dinsdagochtend om 10.05 uur zullen landen. Gastland Chili won de Homeless World Cup bij zowel de dames- als de heren. 

“Natuurlijk hadden we willen winnen, maar eigenlijk hebben we ons doel al bereikt”, zeggen Marvin en Henkie tegen elkaar, na afloop van de bloedstollende kwartfinale tegen gastland Chili. De heren stonden met 1-0 voor, waarna een tweede doelpunt werd afgekeurd. De Chilenen haalden ze in en de wedstrijd eindigde in een nipte 4-3 overwinning voor Chili. Maar de heren gingen -door een erehaag van Chili- met opgeheven hoofd het veld af. “We zijn bij de top 8 geëindigd, en we hebben alles gegeven.”

Vandaag speelden zowel de heren als dames hun laatste wedstrijd in het toernooi. De Oranje leeuwen verloren nipt van Namibië (4-5) Bij de dames bleek Argentinië met 2-0 te sterk. De Homeless World Cup werd bij zowel de heren als dames gewonnen door gastland Chili. In eerdere jaren wonnen onder meer Schotland, Afghanistan en Mexico de Cup.

Moreel winnaar
Coach van de heren Haile Afeworki kijkt met een goed gevoel terug op zijn derde Homeless World Cup: “Het grootste compliment dat wij deze week kregen was van de andere teams. Toen we verloren van Chili, kwamen heel veel mensen naar ons toe. ‘Jullie zijn moreel winnaar’, zeiden ze. Dat maakte me trots. Onze jongens hebben het echt fantastisch gedaan.”

Naamloos

 

Fair play ten voeten uit: Oranje feliciteert de Chileense tegenstanders na verlies van de bloedstollende kwartfinale.

Afeworki meet zijn succes als coach aan de transformatie die hij in zijn spelers ziet: “Als ze voor het eerst meetrainen in Zuidoost, zijn veel van de jongens agressief. Ze hebben moeite om autoriteit te respecteren, schreeuwen tegen de scheidsrechter en tegen hun teamgenoten. Dit team heeft zich enorm ontwikkeld op het veld maar ook op mentaal gebied. Hier in Santiago dansten en zongen we en hadden we plezier. De spelers genoten van elke wedstrijd, sloegen hun armen om de tegenstanders heen om ze oprecht te feliciteren en hielpen elkaar na winst en verlies. Ze toonden respect.”

De sportiviteit uitgedragen door de Nederlandse delegatie werd ook opgemerkt door de organisatie van de Homeless World Cup. Internationaal hoofdscheidsrechter Iain McGill zei over de fairplay-regel, die tijdens het toernooi centraal staat: “Sommige teams zeggen: het is toch logisch dat je na een verloren wedstrijd boos bent? Tegen hen zeg ik: ‘Kijk maar eens hoe Nederland dat doet’.”

DSC_3344

Dames vieren feest na overwinning tegen Wales.

Amsterdam 2015
Rien Timmer, begeleider van het Leger des Heils gelooft dat de Nederlandse prestaties in Chili de toon hebben gezet voor volgend jaar. Dan zal het WK voor het eerst op Hollandse bodem zal plaatsvinden: “Sportief gezien maar ook op sociaal gebied boekten we geweldige resultaten. Nog nooit hebben wij als delegatie zoveel complimenten van andere teams en de organisatie ontvangen. Wat een mooi visitekaartjes voor de Homeless World Cup 2015 in Amsterdam.”

DSC22Mel Young, president of de Homeless World Cup, droeg na afloop van de finales in Santiago het stokje officieel over aan Nederland: “We zijn blij dat de 13e Homeless World Cup in Amsterdam zal plaatsvinden. Amsterdam heeft een geweldige bid gepresenteerd en we weten hoe enthousiast ze zijn. Nederland doet al vanaf het allereerste begin in 2003 met ons mee en we zijn zeer onder de indruk van het werk dat onze partners jaarrond doen door heel Nederland. We zijn ervan overtuigd dat het een fantastisch toernooi gaat worden en we roepen iedereen op om zich aan te sluiten en mee te doen.”

Tekst en foto’s: Danielle Batist